Грижа за тялото » Продукти » Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Почти всички вещества, необходими за живота, постъпват в нашия организъм с храната. Енергийните нужди се осигуряват продукти, които съдържат въглехидрати. Тяхната норма зависи от начина на живот и физическата активност на човека. Част от въглехидратите, а останалата непотърсени, води до повишаване на холестерола в кръвта и се превръща в мастните депа. За да отслабнете, трябва да се контролира количеството на консумираната и изразходвани калории.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Какво представляват въглехидратите?

Въглехидрати се наричат група от прости и сложни захари. Те служат като основен източник на енергия в диетата на хората, подкрепя имунната система и мозъчната дейност, участват в регулацията на обмяната на веществата и синтеза на аминокиселини, ензими и нуклеинови киселини, които са отговорни за генетичната памет.

Естествени въглехидрати се образуват в клетките на растенията и са в резултат на фотосинтезата. Те се различават по степен на трудност молекули.

  • Прости или бързи – моно - и дизахариди (глюкоза, фруктоза, лактоза). Тези вещества се съдържат няколко структурни звена, така че бързо се абсорбира от организма и се превръщат в захар.
  • Сложни са полизахариди (скорбяла, целулоза), състоящи се от голям брой елементи. Те допринасят за храносмилането и създават чувство на ситост за по-дълго време.

Редовната консумация на въглехидрати осигурява на организма гликогеном (любимец нишесте). Прекомерното количество захар в кръвта води до откладыванию мастните депа.

Храни, съдържащи въглехидрати за отслабване

В стремежа си да отслабнете много изключват от диетата углеводосодержащую храна. Но ако в организма постъпва я недостатъчно количество, това води до влошаване на здраве, появата на постоянна умора и спад на силите. В резултат, вместо стройна фигура може да се получи голям списък с хронични заболявания.

Таблица ръководена от зърнени и бобови растения. В тях много растителни протеини, различни от витамини и минерали. По-голямата част от полезните вещества се намира в зародышах и мембрани. Така че най-доброто за отслабване се считат за продукти минимална степен на обработка. В състава на бобови култури преобладават белтъчини, но те се усвояват от организма само на 70 %. Също така те блокират процесите на ферментация, което в отделни случаи води до нарушаване на храносмилането и увреждане на стените на тънките черва.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Най-голяма хранителна стойност имат продукти от цели зърна с добавка на трици и на различни зърнени храни.

  • Ориз – лесно се преработва от организма, спомага за бързото отслабване, но съдържа нисък процент на витамини и минерали.
  • Пшеница и ечемик – бързо усвояване, богати на растителни фибри, добре почистени червата и помагат бързо да отслабнете.
  • Елда – богато съдържание на желязо, калций, магнезий, витамини от група В. Успешно се използва в различни диети за рехабилитация и отслабване.

Има храни със сложни въглехидрати, които изобщо не се усвоява от човешкия организъм, те не са превърнати в мастни натрупвания. Списък представляват диетични фибри, пектини и други видове фибри. Те служат за почистване на червата от вредни вещества, свързване на холестерола, стимулира работата на полезна микрофлора. Редовно консумирането на храна, богата на фибри, успяват дълго време да се задържат в организма чувство на ситост. Това трици, зеле, различни зеленчуци, билки.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

От всички продукти, хора поправляются?

В условията на средна физическа активност въглехидратите увеличават обема на мастните депа. Битува погрешното мнение за това, че яде ги много, невъзможно е да отслабнете. В действителност, увеличаване на телесното тегло се дължи на повишен прием на мазнини, които просто не успяват окислиться. В крайна сметка мазна храната представлява отлагания, с които е трудно да се бори с надеждата за отслабване.

В хранителната маса се срещат въглехидратни храни, съдържащи много мазнини. Например, в шоколада им – до 45 %, млечни десерти и маслен крема – до 60%. Така че, за да отслабнете, или поне стабилизиране на теглото, в списъка за всекидневното меню трябва да бъде колкото се може по-малко мазнини.

Най-ниска хранителна стойност имат захар, конфитюр, сладко люспи, сдобная сладкиши. Съдържанието на калории е толкова велико, че надхвърля способността на организма чрез разделяне. Честата консумация осигурява неидеальную кръста и не оставя надежда за отслабване, те категорично не са подходящи за диети.

В списъка за отслабване трябва да бъде предимно сложни въглехидрати. Те дълго се усвоява в стомаха и осигуряват усещане за ситост и придават здравина. Ако на закуска се пие чаша кафе със сладки булочкой, тялото получава само бързи въглехидрати и рязък скок на кръвната захар. В крайна сметка след час възниква усещане за глад. Яденето сутрин каша, можем да бъдем уверени в това, че тя ще даде енергийна подкрепа през целия ден. За успешното отслабване половината от хранителния режим трябва да бъде продукти от таблицата (списъка) на сложни въглехидрати.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Таблица въглехидрати в храни

БързиСложни
ХранителниСладки плодове и зеленчуци (пресни, сушени, замразени, консервирани)Бял хляб, сладкиши сдобная
Плодови сокове, компотиМюсли и зърнени закуски на основата на зърнени култури
Кисело мляко, кефир и други обезмаслени млечни продуктиМакарони от твърди сортове пшеница
Напитки и барове за спортни храниОриз и зърнени култури продукти (зърнени храни, печива)
Картофи и крахмалосодержащие зеленчуци
По-малко хранителни*Захар, медКаша на вода: ечемик, овесени ядки, елда
Сладко, сладко, сиропиЦельно-зърно, хляб
Желета, мусовеТрици от пшеница и ръж
СладоледГрах, леща, боб
Сметана, мляко, сметанаКартофен чипс
Шоколад
Газирани напиткиСладкарски изделия (торти, кексчета, бисквити)
Бира, квас

*Списък на въглехидратни продукти с недостатъчен брой други нутриентов и съдържание на мазнини над 30 % от общата енергийна стойност.

За да отслабнете, без вреда за здравето, диетолозите препоръчват да се консумират дневно не повече от 50-60 грама въглехидрати. Ако целта е да се запази телесната маса на същото ниво, тогава е допустимо да се увеличи до 200 г. след Като в диетата на техния обем се увеличава до 300 г, теглото започва да се прибавя.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Вреди и ползи на въглехидрати диета за отслабване

Прости и сложни въглехидрати по различен начин действат върху организма. Най-голяма вреда нанасят бързи. Те карат панкреаса да произвежда много инсулин. Този хормон стимулира образуването на глюкоза и спира разграждането на мазнините. Вместо отслабване в организма започват строителните процеси. При недостатъчна физическа активност, нивото на захар в кръвта първо се увеличава и след това пада драстично, което води до чувство на глад. Тялото отново изисква храни с бързи въглехидрати. Така човек се появява зависимост и му става трудно да отслабнете.

Високо ниво на захар представлява голяма опасност за мозъка и вътрешните органи. Ако в храната е твърде много бързи въглехидрати, това води до загуба на фигури и здравословни проблеми.

Въглехидрати: списък на продукти за отслабване, как да се състави хранителен режим

Продукти, които съдържат сложни въглехидрати, които организмът преработва по друг начин. Техните захарните вериги се състоят от стотици и дори хиляди структурни елементи. По тази причина усваивание се случва бавно, без да се образуват големи количества инсулин в кръвта. В крайна сметка човек се подобрява настроението и дълго време се запазва чувството на ситост. В състава на храни със сложни въглехидрати съдържа много полезни съединения, които допринасят за очистването на организма и подобряване на неговата работа.