Грижа за тялото » Продукти » Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Статията е подготвена с участието на експерт

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично менюНападения Андрей Василиевич

Лекар от първата категория, специалист в медицински център "Гастро-Лайн", асистент-професор по педиатрия и детски инфекции Донецк националния медицински университет. М. Лют, кандидат на медицинските науки. Повече от десет години води гастроэнтерологическую практика.

Гастрит е възпаление на лигавицата на стомаха, в резултат на което орган спира напълно преработват входящата храна. "Гастрит има и у мен, и у вас — с първите минути на разговора подчертава актуалността на проблеми гастроентеролог, педиатър Андрей Нападения. — Това заболяване е налице при 90% от населението на държавите от постсъветското пространство, макар че клинично гастрит се проявява далеч не при всички".

Опасни заблуди за болест

Някои хора вярват, че гастриту изложени предимно възрастните пациенти. Но днес е абсолютно доказано, че проблемът засяга различни слоеве от населението. Независимо от пол, възраст и социален статус. Бери-бери е широко разпространена и сред децата, и сред подрастващите, така и сред по-младите майки.

Андрей Нападения подчертава, че пациентите подценяват степента на сериозност на бери-бери. И тя е свързана с заблуди за причините и последствията от болестта.

Традиционно гастрит се свързва с неправилни хранителни навици и стреса. Така че хората си мислят, че за решаването на проблема е достатъчно да преразгледа диета и да пие успокоителни. Това обаче не е съвсем така.

Инфекция, лошо хранене и пренапрежение могат да предизвикат остър гастрит или послужи като тласък за развитието на хроничен. Има и вътрешни фактори на риска. По-специално, генетично предразположение към болести на храносмилателната система.

Но при 90% от пациентите на хроничен гастрит се развива в резултат на заразяване патогенным микроб. В лигавицата на стомаха паразит бактерията Helicobacter pylori (хеликобактер). А това предполага специфични превантивни и терапевтични мерки.

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Бактерията хеликобактер под микроскоп

Начин на заразяване: заболяване от целувка

"Хеликобактер се предава от човек на човек. Този организъм умира във въздуха, но живее в слюнката. Можете да получите по време на целувка, при използване на едни супени предмети. Често инжектиране се случва вътре в семейството. Например, че е заразен мама облизнула залъгалка или лъжичка на бебето. Така че, идентифицира хеликобактер при единия и на членовете на семейството, ние ви препоръчваме да мине преглед на всички живеещи в близост до роднини", — казва Андрей Василиевич.

Лекар-гастроентеролог подчертава, че в повечето случаи хеликобактер влиза в тялото на пациента именно в детството. И бактерията не може да прояви себе си в продължение на години, ако пациентът води здравословен начин на живот, правилно да се хранят, има и други хронични заболявания.

Ако бактерията не дава за себе си, и на пациента нищо не се притеснява, модерният медицина не препоръчва да убие този организъм медикаменти с помощта на антибиотици. Пациентите се съветват да се придържат към определени правила на живот и хранене, укрепва защитните функции на организма. Но, разбира се, човек винаги трябва да бъде нащрек. Тъй като това е — "зареждане със закъснител", способен сдетонировать във всеки един момент. Например, гастрит се проявява, когато е отслабена имунната система.

"Да проникне в стомаха, инфекция може да предизвика остър гастрит. Ако навреме не се обърне внимание, се развива хроничен гастрит. На следващия етап — язва на стомаха или на дванадесетопръстника. А язвена болест е в състояние да се превърне в рак." — казва д-р.

Често гастрит се откриват в период на обостряне, когато вредно действие на хеликобактерии се засилва под влияние на провоцирующего фактор. Това предизвиква клинична симптомите на това.

Традиционно влошаване при пациенти с гастрит се случва през пролетта и през есента. В това време отслабва имунитета, хората "отъедаются" след Великия пост, а в менюто се появяват сезонни пресни зеленчуци и плодове. Те са богати на груба фибри, която тялото при наличието на гастрит трудно за възприемане.

Класификация и диагностика на

Гастрит е сложна, широка класификация. Лекарите има гастрит на етиология, локализацията на възпалителния процес, степен на увреждане на лигавицата, естеството на кислотообразующей функции.

Например, отделят эрозивный гастрит. При такъв гастрит лигавица на стомаха на пациента не просто воспалена — на нея се появяват повърхностни дефекти, които допринасят за по-нататъшното язвообразованию. Въпреки това ерозията не достига на мускулния слой на стената на стомаха. По-дълбоки дефекти, достигащи на мускулния слой, вече говорят за наличието на язва на стомаха.

Андрей Нападения отбелязва, че за диагностициране на гастрит и компетентно, за да се определи неговият вид, може само лекар след специални изследвания. Диагностика Helicobacter pylori се провежда при эндоскопическом проучване и вземане на проби (биоптата) на лигавицата. Опростено пациентите се нарича тази процедура "поглъщат сонда". Също така има по-модерен и безболезнен подход — дихателни тестове. Този метод се препоръчва за диагностика на инфекция, включително и в организма на детето.

Анализ на кръвта, който може да се препоръча на пациента при съмнение за Helicobacter pylori, не е достатъчно основание за потвърждение или опровержение на диагнозата. Това изследване е информативно само на 40-50%.

Особености и симптоматика

На обывательском ниво е важно да има представа за разликите между остри и хронични форми на гастрит. Това е необходимо, за да не се "пропускайте" на проблема и навреме се обърнете към специалист.

Остра форма

Остър гастрит се счита за остро възпалително заболяване на стомаха. Тя възниква в резултат на въздействието на различни фактори-механични, термични, химически, бактериални.

Така, увреждане на лигавицата на стомаха може да предизвика пикантни храни, алкохол, инфекцията. Както и редица лекарства. Например аспирин или антибиотици. В списъка на причините остър гастрит — стрес. Той може да се прояви и на фона на други пренесени болести. Например, остра чревна инфекция.

Признаци на възпаление пациентът забелязва в първите 12-24 часа след грешка в диетата или контакт с други провоцирующим фактор.

Симптоми на остър гастрит:

 • намалява апетита;
 • тежест или болки в епигастриума — горната част на корема, област улавя межреберный триъгълник;
 • в устата се усеща специфичен вкус;
 • гадене и повръщане;
 • наблюдава неприятен оригване;
 • се върти и ме боли главата;
 • усеща спад в сила;
 • стол става течен и чест;
 • възможно е повишаване на температурата, но обикновено не по-висока от субфебрильных цифри.

Остър гастрит се проявява внезапно, се характеризира с ярка симптоматикой, която бързо отзвучава. Средно пристъпи обръщаше вече в първите 48 часа.

Хронична форма

Такова определение е дадено хронично и рецидивирующему възпаление на лигавицата на стомаха. Характерна особеност е, че хроничният гастрит не е задължително да се проявява симптоми. Но при това в лигавицата на стомаха на пациента все още се случват специфични структурни промени.

Пациентът приема периодичен дискомфорт в корема за банална неразположение. За да се облекчи състоянието, поглъща разрекламированные хапчета "от тежест в стомаха". При това запазва обичайния жизнен ритъм, дори не подозира за диагноза "гастрит".

Тази болест не е задължително да е следствие от остър гастрит. Напротив, лекарите са по-склонни да се разглежда хроничен гастрит от пациента като отделна болест, спровоцированную хеликобактерией.

Лекарите спорят за симптоматике и класификация на този тип гастрит. Често оплакване на пациенти, които не отговарят на картината, която е разкрита за резултатите от эндоскопического изследвания. Освен това, хроничният гастрит може да бъде открит случайно по време на диагностиката на други проблеми с органите на храносмилането на пациента.

Въпреки това, някои характерни признаци на хроничен гастрит, могат да бъдат разграничени:

 • эпигастральные болка или парене в горната част на корема;
 • чувство за бързо насищане и е залято след хранене;
 • киселини в стомаха;
 • гадене;
 • повишено газообразование в горната част на корема;
 • оригване;
 • лош апетит.

На фона На хронично заболяване на пациента може да се развие атрофичен гастрит. Това означава, че мазен спира да синтезира вещества, пряко участващи в храносмилането. Процесът на атрофия на необратима, той принадлежи към предраковым състояния.

Лечебното хранене: 5 съвета гастроентеролог

Андрей Нападения отбелязва, че правилната диета при гастрит играе важна, но не решаваща роля. Преди да коригира диетата на пациента, е важно да определи причината за заболяването. В отделни случаи за унищожаване на Helicobacter pylori инфекция на пациента могат да определяни на антибиотици. И тук лечението трябва да се предпише единствено лекар.

"Как да се храни при гастрит? Диета започва с промяна на начина на живот на пациента. Първото нещо. При гастрит важно за отказване от тютюнопушенето, употребата на силни и слаби алкохолни напитки. Особено, газирани. Второто. Стриктното спазване на правила за лична хигиена. Трябва да се следи за чистотата на ръка, в офиса и вкъщи да се ползват отделна чаша, навреме сменят четката за зъби" — препоръчва Андрей Василиевич.

Що се отнася до организацията на диетата при гастрит, д-р съветва пациентите си да се придържат към пет основни правила.

 1. Частична меню . Хранене при гастрит трябва да бъдат чести. Но има нужда от малки порции, през равни интервали от време. Най-добрият вариант: пациентът се яде четири-пет пъти на ден на всеки три часа. Последна столование — не по-късно от 19:00 часа. Цялата храна на пациенти с диагноза "гастрит" трябва да дъвчете добре.
 2. Обработка на храната . При гастрит продукти трябва да са термично обработени. Дори и плодове и зеленчуци в суров вариант — рядък случай. Месо и риба не ядат парчета. Тези продукти се отделят от костите, кожата, сухожилията и се приготвя под формата на тефтелей, бургери, зеле.
 3. Начин на приготвяне на ястия . Пациенти с гастрит забранено да се яде много горещи или много студени ястия. Храната да се готви на пара, да се вари или се пече без кора. Нищо печени, мариновани, консервирани, квашеного при диагноза "гастрит" не може да бъде. Каша се вари във вода или на половината мляко и без масло. Освен това, в стадий на обостряне на гастрит и при наличието на изразена клинична симптоматика е по-добре ръководи от указанията за приготвяне на храна, които са посочени лечебна диета № 1. Я разработи основател на руската гастроентерология Мануил Певзнер.По-специално, храна, за предпочитане е да се консумират в протертом формата. До състоянието на суфле или пастет продукти коригирана ситом, както и с пасатор. Таблица № 1 се предписва по време на обостряне на язвена болест.
 4. Прекомерната употреба на алкохол . При гастрит трябва много да пие. Особено алкални напитки без газ. Пациенти с гастрит са подходящи такива за вода: "Есентуки", "Borjomi", "Миргородская". За премахване на въглероден диоксид, бутилка откупоривают и се поставя в купа с топла вода за 20 минути. Такова пиене е полезно преди основните хранения. Освен с лековита вода, гастрит пациенти показва компот от сушени плодове и пресни плодове.
 5. Първите ястия . Супи са задължителни в диетата на пациента с гастрит. Въпреки това предпочитание вегетариански рецепти или втори-трети не наваристым месни бульонам.

До голяма степен диета, диетата при гастрит напомня меню, препоръчителна децата на първите години от живота си. Тук няма място жирному, жаренному и сладкиши. Ястия се приготвят без подправки и с минимално количество ароматични подправки. А за да се улесни процесът на храносмилане, храната е максимално смачкан.

Защо препоръчва маса № 5

Андрей Нападения отбелязва, че пациентите с хроничен гастрит трябва да се ръководи от препоръките на диета (медицински масата), № 5 по Певзнеру. Таблица № 5 се наричат черния дроб, тъй като той спомага за подобряване на работата на едноименния орган.

Храните, съдържащи се в петото маса при гастрит, на фона на медикаментозно лечение помага за намаляване на възпалението на лигавицата на стомаха, да нормализира работата на органите на храносмилателния тракт.

При тази диета има и подвидове със съответните маркировками. По данни варианти на основното меню коригирана в зависимост под нужди на пациентите с други диагнозами. Например, маса № 5p предписват при остри панкреатите или обостряне на хроничен панкреатит. А диета № 5а се препоръчва при пациенти със заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Пети маса препоръчва и при пациенти с наднормено тегло за безопасно отслабване. Това меню ви позволява да доведе фигура в ред постепенно, без да се застрашава здравето. На такава диета човек не е от глад, хранят балансирано. Пациентите, които са станали остана пети на масата, отбелязват подобрение на състоянието на кожата, косата и прилив на сили.

Дажба в зависимост от киселинността на

Андрей Нападения подчертава, че най-често хроничният гастрит протича с повишена киселинност. Намалена същия киселинност се наблюдава и при хора в напреднала възраст или, ако в организма на пациента вече стартира атрофичен процес.

Диета при гастрит с повишена киселинност и диета при гастрит с ниска киселинност, са сходни. Болните трябва четири - или пятиразовое хранене. А също така е важно да премахнете от менюто пълномаслено мляко, пушени меса и подправки, пикантни подправки, консервирани храни. Но има и някои нюанси.

Четири важни точки в организацията на хранителния режим на пациенти с диагноза "гастрит" при намалена киселинност.

 1. Принципи щажения . По време на обостряне на гастрит пациента с намалена киселинност на пет-седем дни предписани диета, предусматривающая механично и химично щажение. Но с постоянство в менюто химически активатори на секрецията. Храната не трябва да бъдат на топло, а продукти е важно добре да печено старателно. Няма печено с коричка" ястия. Такъв подход помага за облекчаване на възпалението. А добре късчета храна е по-добре да се усвоява и абсорбира.
 2. Хранителни стоки "табу" . При пациенти с намалена киселинност понижена секреция на стомашния сок, се произвежда недостатъчно количество солна киселина. Тялото е трудно да се извари наситени с груби растителни фибри храни. Това е, например, репички, грозде, цариградско грозде, дати. Те са недопустими в менюто. Също така трябва да се изключи храната с високо съдържание на съединителната тъкан. Това, в частност, кожа от птици и риба, тлъсти и влакнести месо, мас, хрущял.
 3. Стимулация . При хроничен гастрит с намалена секреция на основната диета на пациента се изгражда с оглед на необходимостта от стимулиране на жлезистия апарат на лигавицата на стомаха. А при умерена ескалация на евентуално въвеждане в менюто на пациента меки химически стимуланти. Това е чай, некрепкий кафе, какао, сокове от зеленчуци и плодове, ниско съдържание на мазнини от риба и месни бульони, първите ястия, приготвени от пресни зеленчуци.
 4. Напитки . Като пиене на пациентите при хроничен гастрит с ниска киселинност се препоръчва прием на минерални води силна минерализация. Например, "Есентуки-17". И това при повишена киселинност на стомаха на пациентите е показан прием на минерални води са с ниска минерализация — "Есентуки-4".

Подробно меню за всеки ден в рамките на диетата при гастрит с повишена и с ниска киселинност пациентът може да рисуват себе си. Въз основа на финансовите си възможности, в зависимост от сезонния фактор. Въпреки това, лекарят насочва, дава общи препоръки, мониторит резултати.

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Че може да има: таблица

Хранене при гастрит на стомаха и лечебно меню за всеки ден трябва да се планира, като се фокусира върху правилата на петия масата. Лекуващият лекар ще ви каже списък на продуктите, които са полезни и трябва да бъде в диетата. А също така ще определи списък на тези деликатеси, за които при гастрит трябва да забравим.

По-долу е основна хранителна таблица при гастрит, в която са подчертани основните препоръчва и забранени храни.

Таблица — Правилното хранене на пациентите с диагноза "гастрит"

Хранителни групаМоже даНе може
Пиене— Слаб черен чай с добавка на мляко;
— напитки от шипка и лайка;
— компот от сушени плодове и пресни плодове;
— сладка плодова напитка;
— сладък пудинг
— Кафе;
— какао;
— сладко газирано;
— алкохол;
— зелен и червен чай;
— фреши
Първите ястия— Зеленчукова супа без месо;
— мляко с паста;
— червен борш в зеленчуков бульон;
— супа със зеленчуци с ечемик, булгур
— Мазен бульон;
— мазен бульон;
— първите ястия с гъби;
— зелена супа с киселец;
— супа с боб;
— пиле
Зърнени храни и тестени изделия— Елда;
— оризово;
— овесени ядки;
— тестени изделия със зеленчуци, или сирене, без мазни сосове и подправки
— Грах, чечевичная и други бобови растения;
— ечемик;
— ечемик;
— царевичен;
— мазни и пикантни паста
Месо, риба, меса и морски дарове— Пиле;
— зайо;
— ниско съдържание на мазнини разновидности на говеждо месо;
— телешки език;
— по дяволите;
— сребриста сайда;
— костур
— Свинско месо;
— мазнини;
— меса;
— колбаси и наденички;
— консервирани храни;
— червената риба;
— солената риба;
— пушена риба;
— хайвер;
— рулца от раци;
— скариди
Хлебни изделия— Хляб от ръж и трици хляб;
— несдобная сладкиши с плодове;
— несдобная сладкиши с крема сирене;
— несдобная печене с варено месо или риба
— Пресен бял хляб;
— пържени банички;
— царевичен хляб;
— печене на бутер тесто;
— палачинки
Млечни продукти— Нискомаслено кисело мляко;
— ниско съдържание на мазнини извара;
— нискомаслено кисело мляко без добавки;
— нискомаслено мляко;
— немазна заквасена сметана (рядко)
— Сирена;
— продукти, мляко и млечни с висок процент на масленост;
— сметана;
— суроватка;
— ферментирало на печен мляко
Зеленчуци, билки, гъби— Картофи;
— моркови;
— зеле: цветен, китайско, броколи;
— тиква;
— цвекло;
— целина;
— тиква;
— домати — рядко;
— зеле — рядко в борще
Забележка: посочените продукти пациенти с гастрит се хранят предимно след термична обработка
— Гъби;
— сладка царевица;
— киселец;
— спанак;
— репички;
— репички;
— патладжани;
— лук;
— чесън;
— магданоз;
— копър
Плодове, ядки— Сладки ябълки (особено печени);
— малина;
— череши;
— източване;
— касис;
— ягоди
— сушени сини сливи;
— сушени кайсии
Забележка: посочените продукти пациенти с гастрит се хранят предимно след термична обработка
— Всички кисели плодове и ягоди;
— цитрусови плодове;
— всякакви ядки
Десерти— Галетное бисквити;
— зефир;
— торта;
— карамел;
— мед.
— некислое сладко, разбавленное вода или чай
— Шоколад;
— сладолед;
— торти;
— kozinaki;
— сгущенка;
— шоколадови бонбони
Яйца— Омлет от протеин, кокоши яйца, варени на пара— Бъркани яйца от цели пилета или пъдпъдъчи яйца;
— варени пилешки или пъдпъдъчи яйца
Масло— Рафинирано олио от слънчогледови семена — до 15 грама на ден— Масло;
— нерафинирано растително;
— свинска мас
Сосове, подправки, подправки— Сол — до 10 грама на ден;
— Ванилия — само за аромат;
— Захар — умерено
— Кетчуп;
— майонеза;
— аджика;
— горчица;
— оцет

 

Лечебна диета при гастрит предвижда пълноценна и вкусна храна. На тази маса могат да се присъединят и други членове на семейството. Списък на разрешените продукти ви позволява да експериментирате. Например, пациентите, страдащи от гастрит, могат да правят сирене, сладки печива или зеленчуков пай. Желе да се хареса и на възрастните, и на децата. Не остави безразлични и рибен пай или лапшевник.

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Диета при гастрит: проба диета за една седмица

Пациенти, които спазват диета при гастрит, съветват предварително да планирате менюто си за седмица с рецепти. Ясен план за действие ще позволи да се избегнат вредните лека закуска. Много по-лесно, когато в хладилник пациента набавени необходимите продукти. И човек знае, как и какво може бързо да се направи.

По-долу е даден примерен план за една седмица диета на пациента, който получава лечение по повод на хроничен гастрит. Това меню е описано в книгите за клиничната диетология и клинично хранене.

Понеделник

 • Сутринта — 7:00 . Овесена каша с омлет от яйчни белтъци. Чай.
 • Армировка — 10:00 . Печени ябълки.
 • Обяд — 13:00 . Растителни мазнини супа. Оризова каша с варено пиле. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Напитка от шипки.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Картофено пюре с парче постна риба. Грис пудинг. Желе.
 • В нощ . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Вторник

 • Сутринта — 7:00 . Рибно chop, приготвена на пара. Варени картофи. Чай.
 • Армировка — 10:00 . Ниско съдържание на мазнини извара.
 • Обяд — 13:00 . Перловый супа със зеленчуци. Елда с варено месо. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Сок от моркови.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Пилешки кюфтета, печени на фурна. Картофено пюре с вода. Ябълков пай. Чай.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Сряда

 • Сутринта — 7:00 . Оризова каша с биточками пуешко месо. Чай с мляко.
 • Армировка — 10:00 . Извара на фурна с постна сметана.
 • Обяд — 13:00 . Зеленчукова супа. Кюфтета от заешко месо, задушени със зеленчукова яхния. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Напитка от шипки.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Овесена каша на половината мляко с пиле тефтелями. Сок от пресни плодове.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Четвъртък

 • Сутринта — 7:00 . Елда с белковым омлет. Чай с мляко.
 • Армировка — 10:00 . Желе.
 • Обяд — 13:00 . Зеленчукова супа. Пилешки кюфтета с пюре от варени зеленчуци. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Компот от сушени плодове.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Картофено пюре на вода с варена риба. Чай.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Петък

 • Сутринта— 7:00 . Варен език. Зърнени култури сметана на пшеница в половината мляко. Чай.
 • Армировка — 10:00 . Печена ябълка.
 • Обяд — 13:00 . Зеленчукова супа с дребни макарони. Картофено пюре на вода с варено месо от пуйка. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Галетное бисквити. Напитка от шипки.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . На картофи задочника с мляно месо. Чай.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Диета при гастрит: какво може и какво не може да яде, таблица продукти, пример за седмично меню

Събота

 • Сутринта — 7:00 . Студени суфле, печени във фурната. Овесена каша на половината мляко. Чай.
 • Армировка — 10:00 . Суфле морков и ябълка.
 • Обяд — 13:00 . Зеленчуци ориз, супа. Елда с парни пържоли от заешко месо. Морков, бананов сок.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Чай.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Картофено пюре с вода. Варена риба. Напитка от шипки.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Неделя

 • Сутринта — 7:00 . Овесена каша на половината мляко. Парни рибни котлети от нежирных видове риба. Чай.
 • Армировка — 10:00 . Нискомаслено прясно сирене. Печена ябълка.
 • Обяд — 13:00 . Зеленчукова супа. Варени картофи. Бьоф строганов от говеждо месо. Компот.
 • Армировка — 16:00 . Сладки бисквити. Чай.
 • Вечеря — 18:30-19:00 . Риба, печена в пещ. Пюре от варени моркови. Чай.
 • На вечер — от 21:00 часа . Чаша нискомаслено кисело мляко.

Подобно хранителна диета се назначава като при гастрит при деца, така и при гастрит и при възрастни. Изключение — деца до една година. Също така индивидуално лечение, предписани за бременни пациенток и жени в период на кърмене. Тук диета може да се разшири, преработвана. Важно е една жена да получи максимум полезни вещества от храната. Тъй като никакви витамини под формата на таблетки не са в състояние да се конкурират с натурални продукти.

Колко трябва да се спазва диета при гастрит на стомаха? Строг контрол е необходим при обостряне и в първите месеци след това. Но в идеалния случай пациентите с диагноза "гастрит" трябва да се придържат към препоръчителните масата и по време на ремисия. Въпреки че, разширяване на менюто и празнични изключения са възможни. Ако само в разумни граници, и ако не става въпрос за кафето, цигарите, спиртном и мазна храна.