Грижа за тялото » Глад » Гладуването на вода, ползи и на вредите за водна гладни стачки, правилния изход

Гладуването на вода, ползи и на вредите за водна гладни стачки, правилния изход

Гладуването на вода, ползи и на вредите за водна гладни стачки, правилния изход

В почти всяка диета включва редовна консумация на големи количества напитки чиста вода. Но все още има и отделна диета, така нареченото гладуване на вода. Това е период, в рамките, на който човек напълно се отказват от приема на храна и използва само чиста вода. Освен самото гладуване е много важно правилно да се подготвят за него, а по края – правилно да се измъкнем от него. Понякога това се превръща в начин на живот и се практикува по няколко пъти в годината, с различна продължителност-от един курс, преди няколко седмици.

Този метод позволява не само да отслабнете, но и да проведе пълно блаженство, при някои заболявания той дори показва. Но при това, тя изисква голяма воля и решителност, а още на разумен подход, тъй като в някои случаи, особено ако срокът е достатъчно дълъг, това може да навреди на човек и дори може да застраши живота и здравето. Така че преди да се приложи този начин на отслабване, трябва внимателно да претеглите всички "за" и "против", а също и да се консултирате с вашия лекар, тъй като има редица заболявания, при които е забранено прилагането на дори един ден разтоварване.

Противопоказания за глад

Преди да се мисли за това, как да се отървете от излишните килограми с помощта на вода трябва внимателно да се проучи всички противопоказания и случаите, когато такъв глад изобщо е забранена, а когато е разрешено поне еднодневен въздържание.

Абсолютно противопоказание за глад, дори когато това е еднодневен събитие, са следните състояния и диагнози:

 • бременността е период и хранене на бебето кърмене;
 • недостатъчност на мускулна маса и телесно тегло, като цяло;
 • туберкулоза на хронична и остра форми;
 • диабет първи тип;
 • тежки заболявания на сърдечния мускул, в това число послеинфарктное възстановяване;
 • различни заболявания на кръвта;
 • онкологические заболявания;
 • тромбофлебит;
 • тиреотоксикоза;
 • бронхоэктатическая болест.

При тези заболявания е строго забранено да се опитвам да отслабнете с помощта на дори един отказ от храна.

Има още редица заболявания, които са относителни показатели за диета, основана на голодании:

 • захарен диабет тип 2;
 • ниско кръвно налягане, а след това има хипотония;
 • някои заболявания на черния дроб;
 • подагра;
 • фебрилно състояние;
 • язва на стомаха.

Моля, обърнете внимание! Дори при липса на гореспоменатите заболявания прилагане на водния глад, с цел да отслабнете, е забранено на децата и хората в напреднала възраст.

По този начин, може да се каже, че начин да отслабнете с помощта на воден глад подходящ далеч не на всички, и ако не се обърне внимание на данните противопоказания, резултатът може да се окаже обратното ожидаемому, т.е. и почистване няма да се случи, и може усугубиться различни заболявания.

Препоръчваме видео: Лекар-диетолог Ворошилов А. П. за Клиничната голодании

Срок на гладуване на вода, еднодневна разтоварване

За спазването на глад на вода не са на ясно установените срокове, глад може да бъде както един, така и продължи 1-2 седмици. За тези, които го правят за първи път, се препоръчва да се започне с един ден на гладуване, за да оцени своето благосъстояние и възможности. Преди да се увеличи срока на продължителност на глад, най-добре е да прекарат няколко еднодневни курсове. Един ден глад е добре, защото не изисква специална предварителна подготовка, така и изход от нея е лесно, важното е да не се започне веднага объедаться.Двудневно гладуване, за да отслабнете, не е много различно от един ден, с единствената разлика, че в рамките на два дни, след като трябва да спазват умереност в яденето. Тези, които вече имат опит в използването на този метод и искате да отслабнете няколко килограма, практикуване на 5-7 ден на гладно. В рамките на този срок ще се случи преструктурирането на всички органи, така че в първите няколко дни на излишни килограми ще си отиде бързо, а след това тялото се адаптира и ще бъде възможно да отслабнете в деня на 300-500 грама.Обикновено гладуване повече от 7 дни по-насочено към блаженство, а ако успеете да отслабнете, тогава това може да стане приятен бонус.

Моля, обърнете внимание! При продължително голодании в първите дни може да се усети слабост дурнота, понякога дори и повръщане, но след това тялото се отварят допълнителни резерви, и се усеща прилив на сили.

Еднодневна разтоварване е най-често срещана, тя може да се нарече един вид експресна диета, която позволява бързо сгъна няколко излишни килограма. При този еднодневен гладуване не се отразява върху здравето.

Подготовка за глад на вода

Глад на вода, изисква предварителна подготовка, че ще организмът не получава силен стрес. Да се подготвим за предпочитане дори за однодневному период.

Правила за обучение на глад:

 • подготовка за дълго период на глад трябва да започне около една седмица, през това време човек трябва да се откаже от тежка мазна и месна храна. Най-добре се премине на плодово — зеленчукова-млечна диета;
 • вечерта преди необходимо да се направи почистване клизма, за да токсини, намиращи се в червата, не се удари в тялото;
 • при сериозен подход към водно глад, и ако продължителност планирано за повече от една седмица, е препоръчително да се проведе предварително почистване органи, например на черния дроб, червата и бъбреците;
 • спазването на определен хранителен режим пред глад трябва постепенно да се намали количеството на консумираната храна.

Не трябва да се пренебрегва подготовката на глад, в противен случай, вместо на желания отслабване може да се нарушено храносмилане.

Моля, обърнете внимание! Може да се каже, че подготовката за глад в някаква степен, все още е и своеобразна диета, която има положително въздействие върху загубата на излишни килограм и мастните натрупвания.

Изход от водна диета

Не по-малко важно е и правилното излизане от глад на вода, като към него трябва да се подходи още по-внимателно, отколкото към подготовката.Златното правило е да излезете от глад: изход трябва да продължи точно толкова дни, колкото е продължило директно от глад. Това означава, че ако тя продължи 7 дни, преди да се върне към обичайния меню също трябва да се подложи на седмица.

Правила за изход за 7 дневен воден глад:

 • 1 ден: може да се пие натурален сок, наполовина разреден с вода;
 • 2 ден: в първата половина на деня е разрешено да се пие натурален неразреден сок, по-близо до вечерта може да има зеленчукова или различни пюре;
 • 3 ден: настъргано сирене плодове и зеленчуци се добавя течна каша и пълнозърнест хляб в малки количества също може да се яде малко количество сушени плодове;
 • 4 ден: към споменатите по-горе продукти може да добавите олио за готвене и супи в зеленчуков бульон;
 • 5 ден: може да започнете да се консумират млечни продукти, като кисело мляко и ферментирало на печен мляко, а също и да си позволи малко количество масло;
 • 6 ден: в диетата се добавят сирене, заквасена сметана и сол;
 • 7 ден: може да се въведе в менюто пилешки грудку или нежирную варено риба.

Ако периодът на гладуване е по-дълъг, след това излизане от него трябва да се направи по-плавно, въз основа на този меню. Това е пътя за излизане от глад, така, както и влизането в него може да се нарече начин, който ще ви помогне да отслабнете. Изключение е само еднодневен въздържание, което не се нуждае от подготовка.

Каква вода и колко трябва да се пие време на диета

По време на спазването на водна диета не може да пие никакви чайове, сокове и билкови настойки. Също така изключени филтрирана и преварена вода. Трябва да се консумира негазированную чиста вода, в идеалния случай изворна или дъжд или разтопен сняг.

За дъждовна вода в този случай трябва да се третират внимателно, тъй като околната среда не позволяват да я наречем абсолютно чиста, а ето стопилката може да приготвите сами от замразяването във фризер обикновена вода.

Моля, обърнете внимание! Ако ледена вода се приготвя от обикновена вода, а след това получения лед, в средата ще е прозрачен, бял цветове – на това място се събират всички примеси и вредни вещества, така че тази част е най-добре да изхвърлят.

Минерална вода също трябва да се използва с повишено внимание, тъй като в нея се съдържа голямо количество соли и минерали. Трябва да се разрежда, най-добре дестилирана вода в съотношение 1:3. Количеството течности при този метод варира от 1,5 до 2,5 литра. По-малко количество се използват при някои заболявания, а също и склонност към отекам крайници.

При това е необходимо да се спазват следните правила:

 • да се пие вода на малки порции;
 • не направи това чрез силата;
 • студена течност може да се използва само през летния период;
 • през зимата тя трябва да се пие топла или дори гореща, тъй като в този период човек може да изпита липса на топлина.

Тези правила трябва да се спазват дори и по време на еднодневна разтоварване.

Какво може да се постигне, като се спазват водно гладуване

Като всички дейности за намаляване на теглото по този начин може да донесе не само положителни резултати. Каква може да бъде ползата и вредата гладуване на вода може да прочетете по-долу.

Препоръчваме видео: Гладуването на вода, на гладно на сухо. Ползи и вреди.

Ползи:

 • за да отслабнете;
 • става пречистване на всички органи, не само по време на пости, но и след него;
 • за укрепване на имунната система, и тялото ще бъде по-добре се справя с автоимунни заболявания;
 • процесите на стареене се забавя;
 • ускорява обмяната на веществата, този ефект може да се постигне дори и по време на еднодневна разтоварване;
 • след лечебен глад, умората настъпва по-бавно, това става за сметка на ускоряване на обновяване на митохондриите.

Интересно! Смята се, че глад, дори еднодневен, допринася за духовното си очистване и подобрява творческите способности. Подобно гладуване, съчетано с медитация практикува Джон Ленън. Почистване на глад и се практикува на много от основателите на различни религиозни течения: Буда, Мохамед Али, Махавир.

Но при това, ако не се спазват всички правила, на гладно, резултатите могат да бъдат и отрицателни:

 • риска от поява на анорексия;
 • общо намаляване на имунитета и анемия;
 • слабост на организма, загуба на съзнание, сънливост.

Водна диета глад може да се практикува няколко пъти в годината, ако към него няма никакви противопоказания, а след това редовно въздържание от храна за вода ще помогне да се запази тялото в добра форма, включително и да отслабнете, ако е необходимо. Ако нямам воля и желание да прави това в продължение на няколко дни, това може да се ограничи до един ден разтоварване.