Грижа за тялото » Целулит » Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер Антицелулитен масаж в козметични кабинети се радва на голяма популярност. То се извършва на високо професионално ниво, благодарение на наличието на опитни масажисти и специално оборудване. Въпреки това, посещението на козметични салони, свързани с определен режим на работа, изисква значителна инвестиция на време и материални средства, особено като се има предвид броя сесии базата на курса и на необходимостта от извършване на поддържащи курсове и процедури.

Можете удобно да прекарва антицелулитен масаж в домашни условия, като време и средства. За неговото изпълнение не трябва да придобият задълбочени познания и професионална подготовка. Самостоятелен масаж достатъчно ефективен, особено в началните стадии на целулита. Той също така е подходящ за провеждане на подкрепа на курса процедури през цялата година.

Да знаете как да направите антицелулитен масаж в домашни условия, трябва да има обща представа за целулит, основни методи на масаж и механизма им на действие, както и за правилата на провеждане.

Представа за целулит

Целулитът е натрупване на мастни клетки с подуване и дистрофией тъкани върху определени участъци на тялото. Най-често това се случва в областта на предната коремна стена и страничните участъци на корема, в лумбалната област и долните части на гърба, външната повърхност на бедрата, по-рядко — в областта на локтевых, лучезапястных, коляното и голеностопных на ставите.

При това в подкожната тъкан между мастните клетки се образуват скок на колагеновите влакна клетъчна структура, което се влоши кръвообращението и отлив на лимфата, а оттам и на проникването на кислород, хормони. Са нарушени процесите на обмяната на веществата. Всичко това пречи на разделяне и освобождаване на мазнини, води до възпалителни процеси и неговото натрупване на излишните течности, помага за образуването на съединителна тъкан в подкожната тъкан на определени зони. По този начин, масаж при целулит трябва да се носи не от общ характер, а местните и целенасочени.

Механизъм на действие на масажа

Той няма директен ефект върху мастните клетки. Затова не трябва да се стреми да "смаже" на натрупване, тъй като това ще доведе само до увреждане на малките съдове и нерви, образуване на хематоми и за още по-нарушаване на отлив, увеличаване на възпаление и оток на тъканите, за формирането в тях на белези. Клетки ще продължат да се натрупват мазнини, но не може да ги освободи.

Целта на масажа е:

 • подобряване на притока на кръв и увеличаване на изтичането на лимфа;
 • привличане на кръв в зона, засегнати от целулита;
 • повишаване на обмяната на веществата и на газовата;
 • увеличаване на разпадането на млечна киселина;
 • натрупването на биологично активни елементи, които допринасят за привличане на фибробласти и макрофагите, които допринасят за разрушаването на соединительнотканных прегради и възстановяване на нормалния обмен на веществата, това е премахването на мазнините от клетките.

Масажът може да се извършва ръчен и апаратен начин, както и да се съчетаят тези методи на въздействие.

Общи правила за провеждане на

Техника антицеллюлитного масаж в домашни условия, включително общи правила, да вземат предвид характеристиките му за провеждане на различни зони. Тя се състои в следното:

 1. За по-добро приплъзване на ръцете се използва антицелулитен крем или разведенное масло от хвойна, кипарис, портокал или лимон.
 2. Започнете масажни движения е необходимо бавно, нежно, постепенно увеличаване на темпото и силата на въздействие. Завършва също така трябва да повърхностни релаксиращи движения.
 3. Масажни движения трябва да бъдат силни, но такива, че кожата придобива розово (не червен) цвят.
 4. Не може да оказва силно физическо въздействие в областта на нервни стволове, сърдечни и нервни сплетений, в местата на локализация лимфни възли — надключичная, подмышечная, ингвинална, подколенная област и вътрешната повърхност на бедрата.
 5. Масажът трябва да се извършва по посока на изтичането на кръвта и лимфата. За ръцете и гръдния кош — това е подмышечная област; за корема, бедрата и лумбална зона — ингвинална област, за крака — подколенная яма.
Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

1. Схема на движението на ръцете при масаж на 2. Лимфодренажные линия на долната част на тялото

Техника на антицеллюлитного масаж на корема в домашни условия си има своите особености:

 1. Манипулация се прави за 2 часа преди ядене или 3-4 часа след хранене.
 2. Не масажирайте долните отдели на корема в надлобковой зона.
 3. Трябва да се откаже от процедури в менструалния период.
 4. Масажът трябва да се извършва с леки движения, без натиск върху вътрешните органи.
 5. Преди започване на сесия, е необходимо да се създадат условия за по-добро изтичане на лимфа чрез намаляване на съдържанието на течности в храносмилателните органи на горните отдели на корема — предварително, за да постави под главата си на възглавницата за релакс на врата, за да легнете по гръб, подогнуть коленете си, поемете дълбоко дъх и се издуват корема, на издишване — натиснете корема си с ръце и се навежда до колене. Това упражнение се повтаря 2 — 3 пъти, след което може да започне самата процедура.

Продължителност и брой на сесиите

На един участък от тялото домашния антицелулитен масаж се провежда от 3 до 25 минути, на всички — 40-60 минути. В зависимост от выраженности целулита в различни проблемни места по тялото, това време се разпределя по зони:

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Общият брой процедури основен курс трябва да бъде в средно 15. Честотата на изпълнение — 10 процедури през ден 1, а останалата част — 2 пъти седмично. По-късно поддържащи сеанси може да се повтаря 1 път на 2 седмици.

Противопоказания

Не се препоръчва провеждане на антицеллюлитного масаж при:

 • остри и хронични заболявания и възпалителни процеси по кожата в зоните на извършване на манипулации;
 • обостряне на хронични системни заболявания;
 • остри инфекциозни заболявания;
 • нарушения на съсирването на кръвта;
 • бременност и кърмене;
 • разширени вени в местата на въздействие.

Основни техники за ръчен масаж

Неговата цел е да засили кръвообращението в знанието, да разкрие допълнителни съдове ("загрейте" тъкан), да се подобри разхода на лимфната циркулация и функцията на потните и мастните жлези.

Средната продължителност на изпълнение на трикове (минути) при ръчен масаж

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Гали и лека вибрация

Се извършва в началото и в края на сесията провеждането на цялата длан или възглавничките на пръстите си само по повърхността на кожата. Можете също така да извършват леки вибрационни движения с върховете на пръстите си, инсталирани вертикално към повърхността на кожата. В областта на седалището може да се правят кръгови, зигзагообразные и е прав (в посока към слабините) движение.

Ръцете и краката е по-удобно удар в личния свити в полукольцо четири пръста и на определеното място в посока на палеца. В пищялите, когато хванал с самостоятелно тяло това може да се направи с две ръце.

Износени

Тя се състои в прехода и разтягане на тъканите (без плъзгане на ръцете по кожата) спиралевидными, начин и с кръгови движения на дланите или възглавници на пръстите. Това се постига чрез механичното преместване на течност, засилване на лимфната отводняване и притока на кръв в по-дълбоки съдове, за подобряване на доставката на кислород. При това температурата на кожата се повишава с 1-1,5 градуса. Прием е насочен към намаляване на оток на тъканите и предотвратяване на образуването на тях белези.

Лицева

То се извършва ритмични, бързи, енергични движения по протежение на мускулите, но така, че да не се случи чувства болка. Съществуват различни варианти на преса за изцеждане на пране:

 1. Напречно — пръсти, притиснати един до друг и леко свити в ставите; длан се поставя напречно на массируемого на парцела и се придвижва по него.
 2. Край на четката се определя перпендикулярно на повърхността на кожата и целия район и се движи нагоре.
 3. Основата на дланта, длан разполагат по посока на мускулните влакна и се движат нагоре.

Месене

Да го прилагат в два варианта:

 1. Пощипыванием чрез улавяне на кожата с върховете на пръстите си и с помощта на дланта на ръката си. Захваченную кожата местят пълзящи, къси, бързи, непрекъснати движения. Кожна покривка оттягивается с пръсти и малко се свива в продължение на няколко секунди. При това трябва да се движите към съседните парцели, не излиза от тях, колкото и да перекатывая.
 2. Локализация на възможно най-високо на парцела кожата, подкожната тъкан и мускулите между дланите си. Плат "сбиване" между сближающимися дланите си, без да вдигате последните от повърхността.

Потупване

Извършва ребрата на дланите, суставными повърхности на пръстите си, наведе в юмрук, с върха на пръстите.

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Основни масажни техники: лицева, месене

Допълнителна информация за основните масажни движения, заедно с видеото можете да видите тук .

Видео: няколко трика антицеллюлитного масаж от Анна Куркуриной

Баночный антицелулитен масаж в домашни условия

Ефективна добавка за домашно ръчно масаж може да бъде масаж вакуумни банки, с помощта на които може да упражнява акупресура, поглаживающее и растирающее въздействие чрез промяна на големината на отрицателно налягане в стъклен или (по-добре) пластмасов вакуумном аспираторе. За удобство на ползване се издават от банки с устройство, което позволява по-точно да се дозира отрицателното налягане в тях. В процедурата антицеллюлитного масаж баночному метод изпада 15% от общото време.

Можете също да използвате и различни ръчни масажни четки с мека и твърда четка и дълга дръжка, продавани в аптеките.

Начало хардуер антицелулитен масаж

Различни фирми за производство на косметологического оборудване предлага богат избор на моно и мултифункционални массажеров за домашно ползване при целулит. Например, може да се уреди с четири регулируеми функции и параметри по интензивност и време на експозиция. За това те са снабдени с различни приложения — пластмасови банки с различни диаметри, предназначени за вакуум масаж в различните зони, дюза за вибромассажа, за микротоковой и инфрачервена терапия (в различни режими) радиация.

Компания "Gezatone" предлага много удобни ръчни електрически антицелулитни вибромассажеры с въртящи се ролки или валяци, които можете да използвате по 15 минути дневно ( Gezatone Body Sculptor AMG114 ), вакуумно-ролкови уреди, в които един вакуум въздействие се съчетава с масажен ефект на един или повече (в зависимост от площта на зоната) въртящи се ролки ( Gezatone Vacuum Beauty System ).Компанията също така произвежда качествени апарати, генериране на токове Дарсонваля с изразен масажен ефект (може да се прилага ежедневно по 10 минути), подложка за хидромасаж в домашната баня и др

Комбинация от различни техники за ръчно и хардуер масаж помага да се бори с целулита в домашни условия високоефективни.

Как да направите антицелулитен масаж в домашни условия: ръчни, баночный, хардуер

Резултатите от извършване на домашно антицеллюлитного масаж

Какви още процедури са ефективни при лечение на целулит?