Грижа за тялото » Продукти » Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Въглехидрати – органични съединения, които участват в ферментном синтез, производството на органични киселини, образуването на клетките, мускулите, ставите. Кръвоносната и храносмилателната система попадат в зона своите "интереси". Правилния обмен на веществата — основната задача на въглехидрати. В резултат на този обмен — тялото получава дневното количество енергия за живот.

Група въглехидрати се състои от множество представители, те са в широка гама от продукти. Далеч не всички те еднакво се ползват за човешкия организъм! Като любов за сладкиши, хляб и газирана вода води до отложениям мазнини, а нелюбимые каши, варени зеленчуци дават енергия без "странични ефекти"? В какъв храната въглехидрати не вредят, и от което трябва да се въздържат?

Въглехидратите изпълняват функцията на основен доставчик на енергийни запаси на човешкото тяло. Да се изключи от захранване категорично не се препоръчва. Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати, може да се включи всяка храна, но и от броя на захарите рекордсменами са продукти от растителен произход. Малко количество са от месо и риба, сирена и млечни продукти.

На въпроса "какви продукти се считат за въглехидрати?" трябва да бъде няколко коригира. В чист вид захариди се срещат само като вещества: глюкоза, лактоза, скорбяла и други (захароза — изключение).

Дневната нужда

Изчислява сравнително тонус на човека. Активен организъм, която изпитва редовни физически натоварвания (спорт, труд), ще се изисква да компенсирате энергозатрат в 2 пъти повече. Офисному служител, е достатъчно да се употребява 250-300 гр олигозахариди на ден. Хоккеисту или вежлив мейсън трябва 500-600 гр (в период на интензивни тренировки нужда може да се увеличи до 800 гр). Внимателно следете за това, кои продукти са на въглехидрати с ниска степен на други вещества, и да ги контролира яденето, трябва на хората, снижающим тегло.

Характеристики на класификация

Всички въглехидрати се разделят на две големи групи: бавни (сложни) и бързи (обикновено). Сред най-новите отделят монозахариди и дизахариди. Нека разгледаме, кои продукти (вещества) влизат в въглехидрати.

Монозахариди

  • Глюкозата е най-широко разпространена. Богато е представена в овощни и ягодоплодни култури. Поддържа работата на мозъка, мускулите, създава запасите от гликоген.
  • Фруктоза — качествено сходна с глюкоза. Неговото усвояване в червата се случва по-бавно, а забавянето в черния дроб спасява от твърде много захар (ниво на сладост по-горе, захароза).
  • Галактоза — производно от млечна захар (в резултат на разделяне).

Дизахариди

  • Захароза — всъщност, чиста захар. В организма бързо се разпада на монозахариди, ако се консумират в течна форма (тръстика/сок от цвекло).
  • Лактоза — я повече свойства са описани по-долу.

Полизахариди (бавни)

  • Малтоза (малцова захар) — получава се чрез разделяне на гликоген и скорбяла в стомаха и червата. В "оригинал" среща се в бирата, меда, покълнали зърна и солоде.
  • Нишесте — доставя 80% от всички въглехидрати за организма. Раздялата се случва в храносмилателната система, както започва в устата с помощта на дъвчене и отделяне на слюнка.
  • Гликоген — органи и мускули, за да я използват като гориво. Възстановява ресинтезом глюкоза.
  • Пектини — полезни и по-хранителни и лечение на заболявания на стомаха и червата.
  • Фибрите — извежда холестерол, по химическа структура е подобен на полизахариди.

Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Какво ползи и вреди

Всички бързи захариди, имат кратък период на разпад. Прекомерната им употреба води до натрупването на мазнини. За намаляване на теглото те са безполезни, понякога опасни (диабет). В кои продукти лоши въглехидрати се съдържат в голяма концентрация? Плодове с голяма сладост, пшеничен хляб, изделия за пудра, почти всички видове боклучава храна, сладко, сладко, конфитюр, мед, картофи.

Бавен (полизахариди/сложни) въглехидрати се усвояват достатъчно дълго, за да подхрани човешкото тяло няколко часа. Балансирано и навременна употреба на полизахариди — изключително полезен за здравето и отслабване.

Кои храни съдържат въглехидрати бавно?

Кореноплодни зеленчуци (минус картофи),

зеленчуци и билки,

овощни култури — най-вече цитрусовой група (+ круша, праскова, ябълка), гъби, горски плодове (горска — червена боровинка, червена боровинка; градински — череша), ядки, бобови растения.Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Да се определи количеството на въглехидратите

Има много онлайн услуги с калкулатор, където бързо се проверява съдържанието в храната на вещества (протеини, въглехидрати, мазнини) и съдържание на калории. Достатъчно е да изберете или въведете име на интересующего продукт, отговорът незабавно се извежда в съответния прозорец на услугата. Другият вариант — да се възползват от специална таблица.

Въглехидрати в храни:

таблица за отслабване и контрол на съдържанието на основните хранителни елементи. Подробности са дадени в 100 гр.

Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Млечна захар (лактоза) се отнася към групата на прости въглехидрати (дисахаридов). Това е главният въглехидрати елемент на всички млечните продукти. Определяне на броя на молокосодержащих продукти, особено важно за възрастните хора. Ензим, отговарящ за разграждането на лактозата, с напредване на възрастта започва да се изработва от организма значително по-малки количества (понякога той не продуцируется изобщо). В стомашно-чревния тракт възниква процес на непоносимост към мляко и се оказва, че повзрослевшему тялото много по-лесно се разграждат, не само млякото и производните от него продукти.Решението ще служи в таблицата по-долу.

Крайностите не се допуска

Без въглехидрати, нормалното функциониране на организма е невъзможно. Сжигаться мазнини ще бъдат много бавно, процесът може застопориться. Худеющим не трябва да е съвсем без въглехидрати. Това какви продукти да попаднат под ограничение? Захар, нашите любими творения сладкари, изделия от брашно (хляб от трици не се брои). За да се намали теглото, трябва да включва в менюто си ястия, които съдържат полезни въглехидрати — до обяд включително. Диета, където захариди, ще се окажат под пълно запрещение, едва ли ще донесе полза за организма това е жутчайший стрес.

Към себе си и здравето си трябва да се отнасяме внимателно, консултации от специалисти-диетолози, пренебрегва не си струва. Заболявания, свързани с храносмилателната система — задължителен повод за запис на разговор с добър лекар. Рискува здравето си заради съмнителни диети... Вие не глупенькая едно момиче-модел, в края на краищата!

Списък на продуктите, съдържащи въглехидрати

Гликемичен индекс

Гликемичен индекс (GI) – специален показател. Тя отразява влиянието на употребленной храна за промяна на количеството захар в кръвта. КИ глюкоза присвоена стойност 100, а всички останали продукти с висок процент на въглехидрати имат индивидуален гликемичен индекс. При сравнение с глюкозным КИ те показват една картина на скоростта на разграждането и усвояването на въглехидрати.

Определението за "гликемичен индекс" се появява през 80-те г. на ХХ век. За хора, страдащи от диабет, са провели експеримент. Цел на изследването — съставяне на списък на храни, са им подходящи. Без контрол на нивото на глюкоза живот диабетчиков усложнялась многократно.

За изминалото време всъщност всички храни назначен гликемичен индекс. За обикновения човек е много по-лесно да изградим хранителния си режим по отношение на въглехидрати. Висок гликемичен ниво (повече от 70) е характерен за бързи (прости) въглехидрати, съответно нисък ГИ – за сложни. При малък КИ се забавя разграждането на въглехидрати, те успешно изпълняват своите функции, без излишни проблеми за здравето, така че те трябва да включват в диетата си "по-богат", т.е. не мелочась.

Подобно двусмислено поведение на захарите само потвърждава народната мъдрост, че "всичко е добре в умерени". Тялото без въглехидрати губи енергия, тонус на жизнената дейност на пада, а излишната глюкоза добавя проблеми налягане и затлъстяване. Правилното хранене, построена в баланса на въглехидрати – това е "баланс" между попавшими с храна сложни и прости въглехидрати. Правилно съставено меню ще ви помогне дълго време поддържат отлично здраве.

Излишък на захароза оказва влияние върху обмяната на мазнините, повишаване на тяхното натрупване.

Когато идва много захар, усилва превръщането им в мазнини всички съдържащи се в храната вещества (нишесте, мазнини, протеини). На регуляцию на обмяната на мазнините значително се отразява на обема на постъпващия в организма захар. Честата консумация на захар нарушава обмяната на холестерол и повишава нивото му в кръвния серум. Излишъкът на захар причинява дисфункция на чревната микрофлора. При него активно се развиват опасни микроорганизми, се увеличава интензивността на гнилостните процеси в червата, се появява подуване на корема. Употребата на фруктоза намалява степента на изброените заплахи до минимум.

Много полезна информация съдържа видеоклип: