Грижа за тялото » Диети » Меню кърмещи майки при колики при бебето

Меню кърмещи майки при колики при бебето

Връзката между организма на майката и детето е много тясна, както в периода на бременността, така и появата на детето на светлината. Показателите на храна за бебето е кърмата на майката, която съдържа всички необходими хранителни вещества и имуноглобулини, оформяйки имунната система на детето с първите дни на живота.

Меню кърмещи майки при колики при бебето

Съставът на майчиното мляко зависи от качествен и количествен състав ежедневна диета кърмещи жени. Яденето на определени продукти предизвиква появата на чревни колики при бебето. Според статистическите данни, през първите 3 месеца от момента на раждането с този проблем са изправени не по-малко от 90% грудничков.

Свързана тази статистика с това, че храносмилателната система на новороденото бебе е все още достатъчно зрял, и не осигурява производството на необходимото количество храносмилателни ензими.

Какво е чревни колики

Такова състояние се характеризира с усилване на газообразования в червата на детето, в резултат на което се развива подуване на корема (метеоризъм). Прекомерно натрупване на газове в червата придружено от болевыми усещания и чувство за распирания.

Меню кърмещи майки при колики при бебето

Разглежда чревни колики при бебета кърмени възраст е необходимо като част от физиологичен процес на растеж и съзряване на организма, тъй като процесът е естествен и се поддава на отстраняване чрез преразглеждане на хранене на кърмещи жени.

Симптоми на колики

Да се посочи, че на бебето са започнали да се притеснява чревни колики могат следните симптоми:

 • внезапна поява на болка регионална инфаркт;
 • детето става неспокоен, подгибает крака към корема, плаче и кряхтит;
 • при проверка на бебето може да бъде визуално и на пипане се определи подуване на корема и неговата твърдост при лек натиск;
 • лицето на детето се зачервява от прекомерен стрес и плач;
 • в някои ситуации може да се чуят звуците на урчания в стомаха на бебето;
 • след изхвърлянето на стола или газове цялата симптоматика изчезва от себе си.

Меню кърмещи майки при колики при бебето

Режим на хранене на майката

От рационалност хранене на кърмещи жени зависи степента на вероятност за развитие на чревни колики при новородено бебе, така че този въпрос трябва да бъде един от най-приоритетните. Да се хранят на една жена в периода на кърмене трябва да се често и на малки порции, 5-6 пъти на ден, като се обръща специално внимание на всеки съеденному продукт. За пълноценно усвояване, приемайте храна трябва да е не по-малко от 30-40 минути преди хранене на бебето.

За максимално предпазване на бебето от риска от чревни колики, всяка кърмеща майка трябва да се грижи за своето хранене, при спазване на доста строга диета. Въпреки необходимостта от ограничаване на някои храни, гладуването е категорично противопоказанным, и може да доведе до сериозни последици за организма на майката и детето.

Меню кърмещи майки при колики при бебето

Какво е препоръчително да се консумират

 • Зеленчуци . Яденето на зеленчуци гарантира прием на витамини и минерали, необходими за осигуряване на важни физиологични процеси на организма. Раждането на майката се препоръчва дневната консумация на зеленчуци, печени или варени формата. Под ограничение попадат домати и зеле, които допринасят за прекомерно образуване на газове.
 • Плодове. Специално предпочитание в избора на плодове трябва да направите ябълки, които предварително трябва да се пече във фурната.
 • Месни продукти . Ниско съдържание на мазнини разновидности на месо са задължителна съставка на хранителния режим на кърмещи жени. Да се даде предимство на по-добре пиле месо, индюшиному, крольчатине и телятине. Да се готви месо, най-добре на пара или задушено, да се въздържа от пържене и печене.
 • Мляко и млечни продукти. В периода на кърмене жената е по-добре да се откажат от пиенето на пълномаслено мляко, и даде приоритет на кисломолочной продукти (кисело мляко, кефир, кисело мляко). Кисело мляко и кисело мляко може да се приготвят в домашни условия. Препоръчва дневната консумация на извара , съдържанието на мазнини, което не превишава 5%.
 • Хлебни изделия и зърнени храни. Ежедневната консумация на gruels е задължително за кърмещи жени. Готви храна се препоръчва единствено на вода, без добавяне на мляко. Предпочитание трябва да белия вчерашния хляб.
 • Мазнини. Растителни и животински мазнини в периода на кърмене се препоръчва да се ограничи, но не се изключват напълно. Ежедневно трябва да се консумират малки количества масло и олио, добавяйки го в храната.
 • Напитки. Спазването на режима на пиене е важен компонент на успешното кърмене. За да не предизвика колики при бебето, раждането на жената се препоръчва да се консумират некрепкий черен и зелен чай, плодови компоти и плодови напитки. Какао и кафе напълно трябва да се изключи от диетата.

Че трябва да се изключат

Към продуктите, които са под забрана за кърмещи жени може да се дължи на:

 • продукти, съдържащи какао, захарни изделия;
 • остри подправки, сосове, кетчупы, майонеза , горчица;
 • кондензирано мляко, сладолед;
 • газирани напитки, независимо от това дали те съдържат захар или не;
 • мая тестото;
 • кокоши яйца;
 • ръж и пресен бял хляб;
 • цитрусови плодове и плодови сокове.

При спазване на определена диета, раждането на една жена е важно да запомните, че не е по-малко вероятната причина за появата на колики при бебето може да бъде ако се дават много. Липсата на изработване на храносмилателни ензими, предизвиква нарушение на закона за изваряване на кърма, което води до прекомерно газообразованию в червата на бебето.

Под забрана за кърмещи майки е употребата на алкохол и табакокурение, което води до развитието на тежки последици за организма на детето. По-подробна схема на захранване на кърмеща жена може да получи в пълен консултация на медицински специалист, който ще бъде хранителен режим.