Грижа за тялото » Диети » Хранене на майките след раждането: диета в първите дни на първия месец

Хранене на майките след раждането: диета в първите дни на първия месец

Появата на светлина на новия човек се нуждае от жените съществена промяна на основните навици и наклонности в ежедневната диета. Хранене на майките след раждането излиза на преден план при решаването на въпроса за добро и своевременно развитие на детето. Женското мляко за по-дълъг период ще замени дете всички продукти. Именно тя ще бъде източник на протеини, мазнини, въглехидрати, минерални елементи и други полезни вещества, необходими за успешното развитие на малкия организъм.

Основни принципи на храненето на жената по време на кърмене

В първите няколко седмици след раждането количеството идваща женски организма на кърмата обикновено варира от 1 до 2 литра на ден. Естествено, тялото кърмещи майки трябва да се компенсира подобни разходи. За това диетолози са разработили основните принципи на хранене на кърмещи жени.

Разнообразието е гаранция за здравословно и пълноценно хранене младата майка

Известно е, че диететика е изключително приложна наука и към нея препоръки може да се третира по-различен начин. Въпреки това, при изчисляване на полезни вещества, необходими за кърмещи жени, много специалисти отдавна са стигнали до единодушно съгласие.

Режим на хранене на кърмещи майки трябва да бъдат достатъчно разнообразно и да включва всички основни храни: месни и млечни продукти до зеленчуци и плодове. Какво съветват специалистите младите жени:

  • За мамочек в този период е полезна риба, предимно специалисти препоръчват ниско съдържание на мазнини сортове, например, перде или хек. Рибни ястия изискват термична обработка, и за кърмещи жени са най-подходящи отвари или ухото.
  • Месо и месни продукти се препоръчват единствено под формата на птица или агнешко. Свинско месо за една млада майка и дете е вредно за повишено съдържание на холестерол, а говеждо влияе отрицателно върху работата на СЧ дете. Ястия трябва да бъдат варени или приготвени на пара.
  • Млечни продукти за хранене на този правилник на жени все още предизвикват спорове сред специалистите по въпросите на диетология младите майки. Производни на млякото, които обикновено допринасят за добавянето в храната на жените на големи количества животински протеин, но в същото време, млечни продукти, може да предизвика у майката и бебето, разстройство на работата на СЧ. Термична обработка на млечните продукти ще позволи намаляване на подобни негативни ефекти

За успешното кърмене жената трябва ежедневно да абсорбира необходимото количество от животински и растителни мазнини: ако масло или свинска мас достатъчно 20 гр. на ден за нормална лактация, олио или зехтин, тялото на младата майка ще изисква около 30 — 35 г в рамките на 24 часа.

Хранене на майките след раждането: диета в първите дни на първия месец

Стимулиране на дейността на СЧ при кърмещи жени и малкото й

Работата на червата на жената и нейното дете е един от главните фактори на първите месеца след раждането. За стимулиране на тази дейност в дневния хранителен режим на майката трябва да включва определено количество зеленчуци или плодове. Тези растения съдържат много фибри и хранителни влакна, които директно действат върху растежа на перистальтики на червата.

Плодове и зеленчуци най-добре да използвате местен произход и сезонен характер. Най-често специалистите препоръчват до въвеждането в дневния хранителен прием на кърмещи жени, тиквички, моркови, тиква или цвекло. Въпреки това, като се има предвид слаба имунната система на детския организъм, количество зеленчуци за едновременен прием не трябва да превишава 150 — 200 г.

Храна за сестрински грижи след раждането е силно изисква и голямо количество плодове. Ябълки, круши, сливи и касис не само ще получите необходимото съдържание на витамини , но и ще даде възможност за женския и детето на тялото, за да изплати дълговете на нуждите на глюкоза.

Захар и други сладкарски изделия-добре да се ограничи, тъй като висока вероятност от развитие на алергични реакции към тяхната употреба. Освен това, глюкозата помага за образуването на мастни киселини бебе, което може да повлияе на нормалното функциониране на му на черния дроб и задстомашната жлеза.

Течност за кърмещи жени

Водата е в основата на жизнената дейност на всеки организъм, и една млада майка не може да бъде изключение от това правило. Като се има предвид естествените загуби, жена през периода на кърмене трябва да се пият не по-малко от 2 — 3 литра вода и други течности.

При изчисляване на водния баланс кърмещи майки трябва да се помни, че освен вода, в диетата жените са сокове, първите ястия, чай.

Веднага след раждането, а още повече, че след цезарово сечение, количеството на водата за роженицы трябва да се ограничи. Това е свързано с перераспределением свободна течност между тъканите в организма на младата майка и евентуално излишни лактацией, която може да доведе до развитие на мастит и други възпалителни процеси на млечните жлези.

Хранене на жената не е задължително да бъде опасно за бебето

Не трябва да забравяме, че много храни, които младата майка не предизвикват отрицателни реакции, могат да бъдат опасни за малкото тяло. Основната опасност за бебе може да се превърне плодове, които могат да предизвикат различни алергични реакции или да доведе до разстройване на работата на СЧ при бебето.

Както вече говорилась по-горе, в момент на кърмене трябва да се ограничи употребата на храни с високо съдържание на захар. Тук може да се дължи на различни захарни изделия, сладки и млечни продукти, фабрични сокове и т.н. Разбира се, под пълна забрана са всички сладки газирани напитки като "Кока-кола" или "Байкал".

Широко известно е мнението на много педиатри за забрана за млади майки, всякакви зеленчуци и плодове червени на цвят. Трудно е да се каже, дали подобно предупреждение легенда, но специалисти силно препоръчват да се избягва по време на кърмене, цитрусови, малини, ягоди и домати. Кърмещи жени на пренебрегва подобни препоръки.

Веднага след раждането диета млада майка е ограничен максимално, и само след постигане на дете на 3 месеца възможно въвеждането на нови продукти в диетата на майката. Това се дължи на факта, че точно в този момент, повече или по-малко се формира имунната система на бебето, и той може адекватно да реагира на външни повиквания.

Първия месец след раждането: съвети на специалисти

Странно, но първите 2 — 3 дни от раждането на жената се препоръчва да ограничат приема на храна. Тялото трябва да се адаптира към хормоналните преструктуриране, и заливащи на червата може да предизвика намаляване на отделянето на пролактин и окситоцин, което от своя страна намалява продуцирование кърма. Затова хранене в първите дни след раждането ще е доста ограничен.

Червата на жената трябва да бъде очистен след период на раждане и извежда от организма от всички токсини, скопившиеся там. Млада майка може да помогне на голям обем течност. Специалистите препоръчват в това е период на раждането мама отвара от шипки , плодови напитки, компоти от сушени плодове. Изключение трябва да станат сладки сокове и напитки, които предизвикват ферментация в червата.

Не по-малко важно може да се окаже употребата на жена вместо вода специални настойки и билкови чайове. Коприва и лайка имат ефект за намаляване на риска от поява на късна кървене, магданоз стимулира нервната система кърмещи майки, както глог и маточина допринасят за овладяване на следродилна депресия.

В първите няколко дни след раждането основни ястия младата майка трябва да стане различни зърнени храни на вода или с добавка на зехтин, зеленчуци, супи, гювечи от банани или ябълки. От зеленчуци се препоръчват най-вече картофи, тиквички, лук и карфиол. Последният е един от най-големите зеленчуци в храната на кърмещи жени преди 3 месеца, когато педиатри позволяват по няколко грама на ден за добавяне в ежедневната диета зеле зеле. Същото може да се каже за краставици или цвекло.

От тестени изделия предпочитание трябва да се раздават макаронам или спагети, произведени от твърда пшеница. Сирене позволено, но не повече от 50 грама на ден и при пълен контрол на състоянието на ЧРЕВНИ тумори.

Хранене на мама първия месец след раждането трябва да подпомогне решаването на още един деликатен проблем. Жената в този период, са изложени на болезнен запек. Тези проблеми с СЧ са причинени от промяна на обичайната диета и намаляване на циркулиращата течност, което е свързано с отделянето на кърма.

Повечето специалисти препоръчват да се използват за борба с тези симптоми, цвекло, морски водорасли и сини сливи. Всички растения трябва да се въвежда в храната на млади майки само след термична обработка и в относителна дози. Освен всичко друго, жената е длъжна постоянно да следи за състоянието на детето си.

Много педиатри за решаване на тези проблеми се препоръчва да използват млечни продукти, в основата на които са пробиотиците. Ако с подобни препоръки все още може да се съгласи, тогава включването в диетата на кърмещи жени трици оставя след себе си много въпроси.

След 13 — 14 ден обикновено препоръчват разширяване на диета и увеличаване на обема на доставките за млади майки. Въпреки това, подобни съвети не винаги водят до положителни резултати, така че кърмеща майка трябва да се съсредоточи върху състоянието и реакциите на бебето на нови продукти.

Хранене на майките след раждането: диета в първите дни на първия месец Препоръчваме да прочетете статията за диета след цезарово сечение . От нея ще научите полезни продукти за мама и бебе след операция, примерен меню за жените, правилното приготвяне на ястия.

Което просто не може да бъде млада майка

По време на кърмене жената трябва напълно да се изключат от менюто си продукти, притежаващи повишена алергична активност. Тук са шоколад, кафе, мед, цитрусови плодове, пушени меса и подправки. Не се препоръчва да се консумират по време на кърмене всички кисели краставички или консервирани: освен повишено съдържание на сол и подправки, в тях могат да бъдат изключително опасни анаеробни бактерии.

Както вече бе споменато, необходимо е максимално да се ограничи захар, глюкоза и други вещества, които предизвикват ферментация в червата на жената и на бебето. Газирани напитки, разбира се, също са изключени от диетата до края на периода на кърмене.

Хранене на майките след раждането: диета в първите дни на първия месец Че не може да се ядат след раждането

Има голям брой растения, които не са пряко влияят отрицателно върху организма на майката и на бебето, но с присъствието си правят кърма, негодни за консумация. Чесън, лук, зеле и бадеми са противопоказани за младите майки през периода на кърмене.

И, разбира се, алкохол и никотин. Подобни вещества са вредни и за обикновения човек, в организма на кърмещи жени, и още повече на детето си, те могат да предизвикат маса патологични реакции, следствие на които може да се превърне в трайно разстройство на здравето.

Хранене на кърмещи жени — много тънък и сложен въпрос, така че не трябва да се опитват да решават сами. Избягване на негативни последици за себе си и малко дете, всички свои решения за въвеждане на нови продукти в диетата трябва да обговаривать с лекуващия лекар. В края на краищата, всяка майка по време на кърмене е отговорен не само за себе си, но и е гарант за здравословно развитие на детето.