Грижа за тялото » Продукти » Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Белтъчната храна, списъкът на продукти, за приготвянето на която е разнообразна, е необходим материал за организма. Белтъчни структури влизат в състава на клетките на човешкото тяло и осигуряват пълна функционалност на всички системи. Всеки ден човек трябва да консумират най-малко 80 грама протеин за осигуряване на жизнените процеси. Протеинова храна е много популярна сред спортистите. Известно е, че протеинът е източник на прираст на мускулна маса, така че наличието на диетата ще подобри ефективността на спорта. Полезен е приемът на белтъчни храни и за отслабване.Протеин нормализира обменните процеси, ускорява обмяната на веществата и осигурява превръщането на получените вещества в енергия.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Недостигът на протеини в организма води до развитието на хронични заболявания и влияе негативно на външния вид, така че ще трябва да включва протеини в дневния си хранителен режим. При цялата необходимостта от протеин в организма се злоупотребява им не се препоръчва. Човешкият организъм е в балансирано състояние и всички процеси, които в него се случват, са свързани помежду си. При излишък на мазнини те се отлагат в организма "в резерв", но протеин, който не усвоился на организма, разгражда в черния дроб, се превръща в токсини. Не усвоенный протеин може да стане причина за развитието на заболявания.

За пълноценно хранене трябва да се избират храна, която съдържа протеини, по своята структура е максимално близко до своя състав. Именно затова най-полезно за организма е белтък от животински произход. Растителната храна с високо съдържание на протеин се счита за неполноценной за човека, тъй като в нея не съдържа пълен набор от незаменими аминокиселини, необходими за организма. Специалистите отдавна са съставили списък на продуктите по категории, които може да използвате за съставяне на собствена диета.

Какво е храна от протеин?

Протеинова храна, се наричат продукти, които съдържат голямо количество протеини. Протеините са важен градивен елемент, без който е невъзможно нито един ензимен процес. Протеини се съдържат в белтъчни храни от растителен и животински произход. За разлика от други вещества, протеин е от полза за организма, встраиваясь в клетките. Но не е целия протеин добре се усвоява от организма. Някои от продуктите на разграждането на протеини, натрупани в организма, и по-късно от тях се образуват натрупвания под формата на камъни в бъбреците и пикочните канали.

Протеините действат основният материал за сгради биологични тъкани и играе важна роля в здравето на човека. Някои диетолози препоръчват да се изключи протеин от диетата за отслабване, но това е една от най-често срещаните грешки съвременно диетология. Именно белтъчната храна трябва да бъде 25% от цялата диета. Белтъчни съединения не само влияят на физическото състояние на човека, но и допринасят за пълноценната работа на мозъка.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Необходимостта от протеини за организма

От какво се състои белтъчната храна?

Храни с високо съдържание на протеин, естествено съдържат и други вещества. За нормалната функционалност на организма са необходими и мазнини, и въглехидрати, така че не може да се каже, че белтъчната храна на 100% се състои от протеини. Това мнение е погрешно. Всъщност в състава на протеинови продукти се предлагат също мазнини, въглехидрати, микро - и макроелементи, но преобладаващата в състава на тези продукти е протеин.

Към днешна дата намерите списък на протеинови продукти не е трудно.

На таблица, където е посочено съдържание на протеин в 100 грама продукт, са били създадени още в съветско време, за контрол на хранителните навици на гражданите и осигуряване на по-младото поколение всички необходими вещества за пълноценно здраве.

Важно е още да се разбере, че растителните храни и храни с високо съдържание на протеин от животински произход – това са две различни протеинови продукти. Животински протеин максимално близки по своята структура до протеину човешкия организъм, затова растителната храна не може да осигури пълноценен протеинов състав, но това изобщо не означава, че растителни протеини е по-малко полезна, отколкото животинска. Тяхното задължително трябва да се съчетават и редуват, за да се балансира от диетата.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Животински протеин по структурата си по-близо до протеину човешкия организъм

Въпреки че животински протеин и от полза за организма, неговата дневна доза трябва да бъде 60% от общия брой на храна със съдържание на протеин. Растителни продукти са обогатени с други микроелементи, които са необходими за ежедневна консумация, така че да се изключи храна със съдържание на растителни протеини от диетата е невъзможно.

Възможно ли е да има един протеин?

В последно време особен търсене започват да се насладят на фибри диета. Много жени в преследване на идеалната фигура се ограничават във всичко, с изключение на продукти със съдържание на протеин. Но безконтролното потребление на протеини може да доведе до изтощение на организма и, в последствие, напротив, ще доведе до интензивно наддаване на тегло.

Белтъчната диета се основава на ограничаване на консумацията на мазнини и въглехидрати, без които пълноценното функциониране на организма е невъзможно. За сметка на недостиг на тези вещества, организмът започва активно изгаряне на мастните натрупвания, което води до загуба на тегло.

Но процесът на отслабване на протеинова диета идва малко не е така. Прекаленият прием на протеин увеличава натоварването на бъбреците, и те работят в средно режим. Не справяне със своята функция, бъбреците отделят токсини в кръвта, от което се повишава холестеролът, и се образуват атеросклеротични плаки. Изсмуква отработен протеин се отделя от организма заедно с уретрой, а излишъкът се натрупва в организма.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Растителният протеин се усвоява по-лошо

Тази част на протеинова диета може да се счита вегетарианството. То е още по-опасно за здравето, отколкото белтъчната диета. Растителният протеин е по-лошо се усвоява от организма, а, значи, в по-малка степен е добро за него. Цялата храна с високо съдържание на протеинови съединения трябва да бъде обогатен с протеин, който по структура е подобен на аминокиселини, в противен случай от особена полза за организма от такова вещество няма.

Много спортисти прибягват до употреба на храни, които са обогатени с изкуствен протеин. Я, извлечени от соя или други протеинови продукти, но този вид протеин няма да има нищо общо с протеин. Изкуствен протеин е необходим за бързия растеж на мускулната маса. Спортно хранене, богато на протеин, увеличава ефективността на тренировки, но тя не е в състояние да се превърне в пълноценен заместител на продукт с животните или простительным на протеини. Затова на спортистите трябва внимателно да се подхожда към избор на спортни храни и отговорно се отнасяме към консумацията на синтетични заместители.

Какви са протеинови продукти?

Протеинови продукти могат да бъдат разделени в 3 категории:

 1. Храни, които са обогатени с протеини и аминокиселини и съдържат минимално количество мазнини и въглехидрати. Към тези продукти се отнася месо и риба. Специална хранителна стойност имат и морски дарове. Раци и скариди – това е плътен белтък, който напълно се абсорбира и е от полза за целия организъм.
 2. Към втората група се отнасят продукти, които съдържат много мазнини и с високо съдържание на протеини. В тази група влиза сладководни риби, меса и млечни продукти.
 3. Трета група – това са храни, които съдържат голямо количество мазнини и въглехидрати и 15-20% протеини. Към тези продукти се отнася тлъсто месо, месни продукти и сметана, мляко и извара с голям процент мазнини.

За всички вещества в организма отлично усваивались, неговата необходимостта от балансиране на диетата, така че, за да отслабнете, не е задължително да се консумират само на протеинови храни.

Най — важното- да се спазва умереност и балансираност на потреблението на органични вещества, и след това да ги ползите ще бъдат по-горе.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Храни, богати на протеини

Списък на храни с високо съдържание на животински протеини

Белтъчни съединения съдържа главно в месото и рибата. Към групата на продукти с високо съдържание на протеини включват и морски дарове, яйца и млечни продукти. Нормата на дневния прием на протеини е 70-100 грама, така че е важно да има тези продукти поне веднъж на ден. В списъка на обогатена на протеин храни включват:

 • морски дарове;
 • филе от червена риба;
 • говеждо месо;
 • пилешко филе;
 • крольчатина;
 • сирене (гонс);
 • пилешки яйца (предимно протеин);
 • нискомаслено мляко и сметана.

Списък на храни с високо съдържание на растителни протеини

В повечето зеленчуци и плодове протеин не съдържа, но някои храни съдържат белтъчни съединения, които могат да се превърне в заместител на животното катерицата. Тези продукти са по-полезни за организма, но също така препоръчват да включва в диетата си. В списъка на продуктите, обогатени с растителни протеини са:

 • соя;
 • бобови растения;
 • бадеми и фъстъци;
 • елда;
 • леща;
 • цветното зеле;
 • пшенка;
 • броколи.

Обща протеинова меню за една седмица

Въз основа на списъка с препоръчителни продукти, вие сами можете да планирате своето меню и да го променят в съответствие с личните желания.

Белтъчната храна: списък на продукти и меню за една седмица

Обща протеинова меню за една седмица

 1. Първи ден.

  Закуска: овесена каша без масло, 2 твърдо сварени яйца.

  Обяд: варено пилешко филе с елда.

  Следобедна закуска: извара, чаша сок и банани.

  Вечеря: броколи с аспержи и печен телешко месо.

 2. Втори ден.

  Закуска: извара с плодове и чаша млечен шейк с банан.

  Обяд: яхния боб и печена сьомга.

  Следобедна закуска: 100 грама фъстъци и бадеми, чаша мляко.

  Вечеря: салата от скариди бутче с пюре от грах.

 3. Трети ден.

  Закуска: 2 яйца и салата с миди.

  Обяд: супа с морски дарове, печено говеждо месо и варени карфиол.

  Следобедна закуска: чаша кисело мляко и 2 банана.

  Вечеря: печени сребриста сайда с гръцката салата.

 4. Четвърти ден.

  Закуска: 2 яйца, чаена чаша кисело мляко.

  Обяд: салата с риба тон, варено телешко и ориз.

  Следобедна закуска: извара с ядки и чаша мляко.

  Вечеря: печено филе от пиле и салата с морски дарове.

 5. Пети ден.

  Закуска: извара с плодове.

  Обяд: задушено говеждо месо с елда.

  Следобедна закуска: чийзкейк (дом).

  Вечеря: печена сьомга с пюре от целина.

 6. Шести ден.

  Закуска: 2 пилешки яйца, 100 грама извара и банан.

  Обяд: варени боб, салата със скариди.

  Следобедна закуска: извара с плодове и чаша кисело мляко.

  Вечеря: печена риба, салата от целина и пюре от зелен грах.

 7. Седми ден

  Закуска: яйце, бананов шейк, овесени ядки.

  Обяд: супа от морски дарове и салата с пиле на грил.

  Следобедна закуска: кисело мляко, ядки или зърна.

  Вечеря: печено телешко със салата от скариди и пюре от броколи.

Това меню ще предостави тялото си балансирано съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Също трябва да се помни, че протеин, изисква значителни физически разходи на разделяне, така че той да отиде в мускулите, а не се отлага в бъбреците, трябва активно да спортува.

Иновативен препарат Bactefort ще ви избави от паразити в продължение на 1 месец. Ефективността на препарата е доказана клинично. Ако чувствате нервност, нарушение на съня и апетита, често главоболие, запек или диария, често боледувате или силно се уморяват към края на деня, е вероятно, че причината са паразити.

Лекарството Bactefort:

 • Изчиства се от паразити за 1 курс благодарение на дубильным вещества;
 • Лекува и предпазва черния дроб, сърцето, белите дробове, стомаха, кожата;
 • Предпазва от гниене в червата, неутрализира яйца на паразити, благодарение на меча жлъчка.

Промоция! В продължение на два дни на специална цена: 1 трия!

Повече разберете за едно лекарство може да е на официалния сайт . Плащане при получаване.

За Реклама. Изисква се консултация от специалист.


Видео по темата: