Грижа за тялото » Продукти » Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

Всяко момиче, което поддържа фигурата си в добра форма, като при този спорт се интересуват от паралелно и здравословна храна. Разбира се, това е правилно, защото това, което се използва в храни и какъв начин на живот е в ход, зависи не само външна красота, но и най – важното- здравето. Именно протеин – едно от най-важните градивни вещества в човешкия организъм, което може да се получи от храната.

Протеин: си характеристики, ползи за организма

Учени доказали, че в основата на живота на Земята, е протеин . Клетките на всички живи организми се състоят именно от него – това се отнася и за човека. Протеин има във всички тъкани и органи: костите, мускулите, кожата, косата и т.н.

Той участва в следните процеси:

 • регенерация на кожата покрива;
 • синтез на различни ензими;
 • създаване на хемоглобина;
 • транспорт на липиди, минерални соли, витамини, лекарства;
 • усвояването на мазнини и др
 • Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

  Бавни и бързи протеини (списък на продукти, в които те се съдържат, в тази статия) — основата на живота на Земята

  От своя страна, протеин, съставен от 20 аминокиселини , закрепени помежду си последователно химични връзки, образувани в определен ред и изпълняващи различни функции. Всеки играе предназначена роля, те са само две:

 1. Формирането на киселинните свойства на молекулите.
 2. Усилване, предаване на основните свойства на съединения.

Специалистите препоръчват успоредно с употребата на протеин да се следи нивото на витамини от група V. Ако, например за отслабване се използва диета с повишено количество протеинови продукти, нуждата на организма от витамин В също се увеличава, защото ролята му е да осигури на организма помощ в метаболизма на протеини.

Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

Пушени меса и колбаси, въпреки високо съдържание на протеин, всъщност абсолютно не са полезни за организма

Въпреки това, освен ползи, протеин може да донесе и вреда. Редица изследвания потвърждават, че храни с високо съдържание на вещества влияят върху развитието на хронични заболявания, хранителни алергии . Това се отнася и за червено месо, особено във вид на колбаси, кренвирши, пушено месо.

Подобни храни в големи количества увеличават заплаха за сърдечно-съдови заболявания. Храната с храна богата на протеини – риба, пилешко и бобови растения, напротив, е полезна за сърцето.

Бавни и бързи протеини: каква е разликата

Освен класификация на белтъчини по произход (животни и зеленчуци) те могат да бъдат разделени на 2 вида по скорост на усвояване:

 • Бавно – които дълго време се преработват от организма, спомагат за предотвратяване на катаболните процеси, намаляване на теглото, помагат дълго време не се чувстват глад, при това ядете толкова белтъчни храни се окаже само малко количество.
 • Бързи – те се усвояват съответно, увеличават силата, енергията, допринасят за бързото получаване на заряд на бодрост, допринасят бавно наддаване на мускулна маса.
 • Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

  Определящ показател в наименованието на скоростта на усвояване на протеинови продукти, играе важна роля коефициент на едноименния процес в организма, който се изчислява с оглед на състава на входящите аминокиселини и пълнотата на храносмилане протеинови връзки.

  Ако продуктите присвоена стойност от 1.0 и по-малко, а след това казва, че тази храна е най-наситен източник на протеин. А познаването на индивидуалните показатели на бавните протеини, може да се създаде списък на продуктите, който с лекота ще ви помогне да наберете маса и да губят тегло, защото именно този протеин допринася за това.

  Бързи протеини и подходящи им списък от храни – това е магистралата начин за възстановяване на силите след тренировка и рязък тласък на енергия, за повишаване на тяхната ефективност.

  Колко време се усвояват бавни и бързи протеини

  Специалисти е доказано, че бавно белтъците разбити на аминокиселини в продължение на 6-8 часа , тъй като съдържанието на калории в тях по-малко, а енергията се губи повече, от тук и повече прекарано време на хранене.

  Еталонно представител на бавните протеини – ниско съдържание на мазнини извара, който по време усещане за ситост е на първо място в този списък.

  Бързо протеини достатъчно 60-80 минути. От наличния списък с храни, можете да изберете, например, кисело мляко, като отличен възстановителен протеин след физическо натоварване, и яйчен белтък, тъй като инженер, преди силови упражнения.

  Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

  Киселото мляко се усвоява малко повече от час, така че се отнася до "по-бързо" на протеини и се препоръчва за употреба след физически натоварвания

  Списък на продукти с "бавен" протеин

  Бавни протеини се характеризират с факта, че те се усвояват от организма в продължение на дълго време, изискват разхода на голямо количество енергия, калории в тях по-малко, отколкото в бързи.

  Характеристика на консумация на този вид протеин се счита за късна вечеря, а именно за 2-3 часа преди лягане, тъй като тялото за една нощ успява да смилане на храната, като в същото време мускулите пълноценно са обогатени с аминокиселини. Този вид протеин също е добре да се консумират в периоди, когато в продължение на дълго време няма възможност да вземе храна, чувството на глад ще бъде максимално не беспокоящим.

  Да Не забравяме, че едни от бавно се смятат за растителни протеини, по-специално, – зърнени храни, зърнени храни, които облачены в черупката. Преди използването им се препоръчва да се накисват, след това ги усвояемост на моменти се повишава.

  Основата на бавен протеин е казеинът, от които много в изварата, но явно той трябва да бъде обезмаслено.

  Важно е да знаете! Сирене с висока масленост се отнася до продукти, съдържащи бързи белтъци. А до източници на бавен протеин причисляются овесени ядки, соя и почти всички продукти от растителен произход.

  Бавни протеини

  Списък на продуктитеСъотношение Протеини/Мазнини/ Въглехидрати в 100 гр продуктКоефициент на усвояване
  Соя35/17/270,91
  Боб22/2/550,68
  Грах23/2/680,67
  Елда13/3/680,66
  Ръж11/2/560,63
  Царевица8/2/750,60
  Овес12/6/650,57
  Фигура7/1/740,55
  Пшеница13/1/710,54
  Фъстъци26/45/450,52

  Списък на продукти с "бърз" протеин

  Ползи протеин, който се усвоява бързо, точни за спортисти и хора, постоянно изложени на физически стрес. Искате за кратко време да усетите прилив на сили, яжте храни от животински произход на храните.

  Естествено, месото, рибата и млечните продукти трябва да бъде нито много мазна. Отново бързото и по-добро усваиванию ще помогне на умерена термична обработка и смилане, така протеинови шейкове задължително се приготвя в блендер.

  Представеният списък на основните продукти, той дава възможност при желание да се направи в изобилие от ястия, в състава на които има "скорост" протеин.

  Бързи протеини

  Списък на продуктитеСъотношение Протеини/Мазнини/ Въглехидрати в 100 гр продуктКоефициент на усвояване
  Яйца13/12/11,0
  Млякото, кисело мляко3/3/41,0
  Извара17/5/01,0
  Сирене25/20/01,0
  Говеждо месо19/12/00,92
  Птица (пиле)21/9/00,92
  Риба (сьомга)21/8/00,90
  Свинско месо (нетлъсто)16/28/00,63

  Моля, обърнете внимание! Най-добър протеинов продукт винаги отговаря на заявка за присъствие на висока степен на усвояване съвместно с високо съдържание на протеин и ниско на мазнини.

  Как влияе начин за приготвяне на храна на усвояемост на белтъчини

  Усвояване на протеин, пряко зависи от начина на приготвяне на храна:

  • Термичните влияние при готвене на ястия – тук е важно да не се прекалява с температурата и времето, тъй като витамините в продуктите може почти не остана, а храната все още трябва да бъде полезна.
  • В такива случаи, за да се бавни протеини, особено зърнени култури, подходящи за предварително накисване във вода, това ще защитното фолио на зърна податливей и по този начин намалява термичните ефекти, с цел запазване на витамини.

   В същото помощта може да дойде двойна котела, която осигурява нежен режим за приготвяне продукти.

   Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

   Начин на приготвяне белтъчни храни в двойно дъно помага да се запази нейната полезност

   • Шлайфане, за да се ускори усвояването на протеин и неговата пълнота, нелишними в кухнята ще смесители и мелачка за месо, отколкото по-малко волокнистость, толкова по-бързо тялото дайджест и разгражда протеинови храни.
   • Защо е по-добре да комбинират различни източници на протеин за едно хранене

    Златната среда в едно хранене – комбинация от протеини от различен произход. Това ще следите теглото и здравето.

    По тази причина се препоръчва задължително да съчетавате продуктите както от животински, така и растителни вида, и да бъдат на диета в подходящо съотношение: 60-80% на 40-20%.

    Интересен факт! Хора, се придържа към вегетарианството, не получават някои аминокиселини, тъй като в повечето бавен (не бързо), протеини от растителен произход (продукти списък е даден по-горе) липсва баланс най-новите и разделяне пречи на различна обвивка, по-специално, фибри.

    Как и какво да консумират протеини, ако искате да отслабнете

    Основа на човешкото тяло е вода и протеини. Последните, освен "строителство" функция, служи за предотвратяване на стареенето, както и да ги "хранят" мускулите на тези, които помагат за изгаряне на калории.

    За тези, които желаят да отслабнат нужда от протеин, ниско съдържание на мазнини продукти , тъй като колкото по-малко се в тях мазнини, толкова повече протеини. Особено при умерено количество протеинова храна притъпени желанието за сладки изкушения, които водят до повишаване на телесната маса.

    Също така при намаляване на теглото протеин е необходим, за да е по-малко страда кожата.

    Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

    Ярък пример за "бърз" протеин — кисело мляко, яйца, морска риба

    Бързи протеини (продукти списък е приложен) са най-подходящи именно за тази цел:

    • обезмаслени млечни продукти – кисело мляко 1%, класически неподсладено кисело мляко;
    • риба – мерлуза, лимонелла, сребриста сайда;
    • яйца (варени);
    • птици – пиле.
    • Други видове месо трябва да се консумира не повече от 2 пъти в седмицата. Обаче такива последователи на диета "пересыщения", които смятат, че допълнително количество протеин в организма, може също да извлече полза.

     Пазете се! Ако не се вземат предвид склонност и предразположение на организма, високо съдържание на протеини диета може да доведе до такива заболявания като: подагра, колит, камъни в бъбреците и пикочния мехур, атеросклероза.

     Освен това по време на такава диета теглото намалява, най-вече за сметка на мускулите.

     За предотвратяване неразположението си струва да се пият достатъчно вода и яжте повече фибри – бавни протеини, продукти списък:

     • зеленчуци – цвекло, тиква;
     • плодове – ябълка, круша;
     • зърнени храни – елда, овес, царевица.
     • Opredelivshis с храна, за тези, които искат да отслабнат, препоръчва се умерената консумация на протеин, някъде 1-1,2 грама на всеки килограм тегло, които за човека, се считат за идеалната дневна норма. Следователно, трябва да се консумират – 60-70 грама протеин на ден. Но за едно хранене, например, закуска, се усвоява 35 г, не повече.

      Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

      Елда - представител на "бавен" протеин е богат на фибри

      Как и какво да консумират протеини за растежа на мускулите

      Протеини формират мускулен рамка. Така че протеиновая храната е толкова необходимо професионални спортисти или тези, които постоянно изпитват физически натоварвания, които допринасят за бързото разпадане на структурата на мускулната тъкан.

      При консумация на протеини за растежа на мускулите, трябва да се вземат предвид 2 неща:

      • На първо място, специалистите в областта на спорта и правилното хранене съветват да се разбиват хранения на малки порции и трапезничать по-често, някъде около 6 пъти на ден, не перенасыщая стомаха.
      • Но ако възникне чувство на тежест и има съмнение за непълни усваивании протеин, заедно с храна може да предприеме специални хранителни добавки с ензими, които позволяват по естествен начин смилане на протеин.

       Бавни и бързи протеини. Списък на продуктите, както и какви протеини се консумират

       За растежа на мускулите е важно растителни протеини (ядки, варива) комбинирате с животни

       • Второ, основната храна трябва да бъде растителни протеини: гъби, бобови растения, ядки в комбинация с животни – това всякакъв вид месо, риба и всички видове млечни продукти.
       • Допълнително е разрешено да се прилагат изкуствен протеин, който може да се закупи в магазините за спортни храни.

        Въпреки цел консумация на протеин никога не трябва да забравяме, че само комбинацията на растителна и животинска храна, както и спазването на правилата на калории, позволяват на човек да остане здрав и да постигнат желания резултат: отслабване или мускулна маса.

        Грижете се за себе си и бъдете здрави!


        Не пропускайте най-популярните статии категории
        :

        Какво е протеин, за какво и кога имате нужда от него, каква е разликата между бавни и бързи протеини, списък на продуктите, в които те се съдържат — всичко това в предложи по-долу видео:

        Кои храни са богати на протеини — вижте от следното видео: