Грижа за тялото » Правилната храна » Какви продукти може да има и при захарен диабет тип 2 — таблица

Какви продукти може да има и при захарен диабет тип 2 — таблица

В лечението на диабет, много зависи от състава и начина на хранене. Нека разгледаме, кои продукти могат да се ядат и при захарен диабет тип 2. Таблицата, какво може, какво не може, режимни препоръки и признаци на диабет, с които задължително трябва да се консултирате с лекар — всичко това ще намерите в статията.

Начало счупване при тази патология — лошо усвояване на глюкозата в организма. Диабет, който не изисква доживотна заместителна терапия с инсулин — най-често срещаният вариант. Тя се нарича "инсулиннезависимый", или диабет тип 2.

За да запази захарен диабет под контрол, трябва да положат усилия и да смените диетата си. Лечебно низкоуглеводное хранене е в основата на добро качество на живот в продължение на дълги години.

В тази статия се описва низкоуглеводную диета при захарен диабет 2-ри тип. Това не е същото, че класическата диета маса 9, където се ограничават само с "бързите въглехидрати", но остават на "бавна" (например, много видове хляб, зърнени култури, кореноплодни зеленчуци).

Уви, на съвременното ниво на знания за диабет трябва да признаем, че класическата Диета 9 масата неадекватна в своята лоялност към въглехидрати. Тази лека система ограничение е в противоречие с логиката на патологичния процес при диабет 2-ри тип.

Разберете най-важното за вашето състояние!

Причина за усложнения, които се развиват при диабет 2-ри тип — високо ниво на инсулин в кръвта. Нормализира бързо и за дълго време може да е само строга ниско въглехидратната диета, когато постъпването на въглехидратите от храната намалява максимално.

И само след стабилизиране на показателите може би известно облекчаване. Тя се отнася до тесен набор от зърнени храни, сурови моркови, мляко и млечни продукти — под контрол на показателите на глюкозата в кръвта (!).

Искате ли да преминете директно към таблицата позволена храна?

Жмите позиция №3 в съдържанието по-долу. Таблица струва да отпечатате, и да се мотае в кухнята.

В нея е представен подробен списък с кои храни може да има при диабет тип 2, който се отличава с удобно и лаконично.

Бърза навигация на статия:

Ползи от налаженного низкоуглеводного на храна

Ако диабет тип 2 е определена на ранен етап, такава диета е пълноправен лечение. Бързо намаляване на въглехидратите до минимум! И вие не трябва да пият "хапчета шепи".

Каква злоба системна болест обмен?

Важно е да се разбере, че счупване засягат всички видове обмен, а не само въглехидрати. Главната цел на диабета — съдове, очите и бъбреците, а също и сърцето.

Опасно за бъдещето на диабет, който не е в състояние да промени храната — това е невропатия на долните крайници и се стигне до гангрена и ампутация, слепота, тежка атеросклероза, а това е директен път до инфаркт и инсулт. Според статистиката изброени състоянието на средно отнемат до 16 години от живота си при лошо скомпенсированного диабет.

Грамотен диета и доживотни ограничаване на въглехидратите ще осигурят стабилни нива на инсулин в кръвта. Това ще даде правилния обмен на веществата в тъканите и намалява риска от тежки усложнения.

Ако е необходимо, не се страхувайте да приемате лекарства за контрол на производство на инсулин. Черпайте мотивацията за диета и в това, че тя позволява да се намали дозата на лекарствата или да ги намалят до минимум набор от.

Между другото, метформин — често среща при диабет тип 2 — са разследвани в научните среди като възможен масов защитник от системата сенилен възпаление дори и за здрави хора.

Принципи на хранене и избор на продукти

Страхуват се, че ограниченията ще направят вашата диета безвкусен?

Напразно! Списък на разрешените продукти при пациенти с диабет тип 2, е много широк. Можете да избирате от него апетитни възможности за полезно и разнообразно меню.

Какви продукти може да има и при захарен диабет тип 2?

Четири категории продукти.

 • Протеинови продукти

Всевозможное месо, птици, риба, яйца (изцяло!), гъби. Последните си струва да се ограничи, ако има проблеми с бъбреците.

Размер на постъпленията на протеини 1-1,5 г на 1 кг телесно тегло.

Внимание! Числата 1-1,5 грама — това е чист протеин, а не теглото на продукта. Намерете таблицата в мрежата, където е посочено колко протеин в месото и рибата, която ядете.

 • Зеленчуци с нисък GI,

В тях до 500 грама зеленчуци с високо съдържание на фибри, по възможност сурови (салати, шейкове). Това ще осигури стабилно чувство за ситост и добро прочистване на червата.

 • Полезни мазнини

Кажи "Не!" транс-мазнини. Кажете "Да!" растителни масла, където омега-6 са представени не повече от 30% (уви, но популярни слънчогледово и царевично масло към тях не се включват).

 • Неподсладени плодови и плодове с нисък ГИ

Не повече от 100 грама на ден. – Вашата задача е да изберете плодове с гликемичен индекс под 40, от време на време — до 50.

От 1 до 2 р/седмица можете да ядете диабет сладкиши ( на базата на стевия и эритритола ). Запоминайте име! Сега много важно е да запомните, че повечето от най-популярните сахарозаменителей опасни за здравето.

Винаги съобразяваме гликемичен индекс

Диабетику жизнено важно е да се разбере с понятието "гликемичен индекс" продукти. Това число показва усредненную реакция на човека към продукта, — колко бързо се повишава глюкозата в кръвта, след приема му.

КИ е определена за всички продукти. Има три степени на пречупване.

 1. Висок GI — от 70 до 100. Такива продукти диабетик трябва да се изключи.
 2. Среден гликемичен индекс — от 41 до 70. Умерената употреба при постигнато стабилизиране на глюкозата в кръвта — от време на време, не повече от 1/5 от цялото хранене за деня, в подходящи комбинации с други продукти.
 3. Нисък гликемичен индекс — от 0 до 40. Тези продукти — в основата на диетата при диабет.

Че увеличава КИ продукта?

Какви продукти може да има и при захарен диабет тип 2 — таблица Кулинарната обработка с "незабележими" въглехидрати (панировка!), ескорт высокоуглеводной храна, температура на консумация на храна.

Така, цветно зеле, варен на пара не престава да бъде низкогликемичной. А нейната съквартирантка, разбърква се в галета, вече не е показано диабетику.

Още един пример. Ние занижаем КИ хранене, придружаващ храна с въглехидрати мощна доза протеини. Салата с пиле и авокадо и сос от горски плодове — достъпни ястие при диабет. А същите тези плодове, разбита по привидно "безобиден десерт с портокали, само лъжичка мед и сметана — вече е лош избор.

Спрели да се страхуват от мазнини и да се научим да избират полезни

От края на миналия век човечеството ринулось да се бори с мазнини в храната. Мотото "без холестерол!" не знаят само бебета. Но какви са резултатите от тази борба? Страх от мазнини е довело до увеличаване на фатални съдови бедствия (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, ТЭЛА) и засилью болести на цивилизацията, сред които е в първата тройка на диабет и атеросклероза.

Това се дължи на факта, че силно се е увеличил консумацията на транс-мазнини, хидрогенирани растителни масла и проведе вреден изопачени храна в изобилие на омега-6 мастни киселини. Добро съотношение на omega 3/омега-6 = 1:4. Но в нашия традиционен диета то достига до 1:16 и повече.

— Вашата задача е да изберете мазнини.

Акцент на омега-3 ще изобилие на омега-6 и ще выравнять диета за позитивна връзка омег.

Транс-мазнините се премахне и ако толкова се запържва, след това на кокосово масло, което издържа на продължително топлина.

Таблица на продуктите, може и да не

Още веднъж да кажа. Изброяват в таблицата се описват не архаичен облик на диета (класическа Диета 9 часа), а съвременните низкоуглеводное хранене при захарен диабет тип 2.

Тя включва:

 • Нормалната консумация на протеини — 1-1,5 грама на всеки кг тегло;
 • Нормално или повишено употребата на полезни мазнини;
 • Пълно отстраняване на сладкиши, зърнени храни, тестени изделия и мляко;
 • Рязкото намаляване на кореноплодни, бобови растения и течни млечни продукти.

В първия етап На диета целта на въглехидрати спазят 25-50 грама на ден.

За удобство на таблицата трябва да се навърта в кухнята с диабет — в непосредствена близост до информация за гликемическом индекса на продукти и калоричност на най-честите рецепти.

Продукт
Може да има
Ограничено е възможно (1-3 р/седмица)
при стабилни цифри на глюкоза в рамките на един месец
Зърнени културиЗелената елда, запаренная вряща вода за една нощ, киноа: 1 ястие от 40 грама сух продукт 1-2 пъти в седмицата.
Под контрола на глюкозата в кръвта след 1,5 часа.
Ако се ангажират, че покачване от началото на 3 mmol/l и повече — исключайте продукт.
Зеленчуци,
зеленчуци, кореноплодни, билки,
бобови растения
Всички зеленчуци, които растат над земята.
Зеле от всички видове (бяло, червено, броколи, карфиол, къдраво зеле, брюкселско зеле), пресни билки, включително и всички видове листа (градинарство салата, рукола и други подобни), домати, краставици, тиквички, български пипер, ябълки, тикви, аспержи, зелен фасул, гъби.
Сурови моркови, целина, репички, ябълки, ряпа, репички, сладък картоф.
Черен боб, леща: 1 ястие от 30 грама сух продукт 1 р/седмица.
Под контрола на глюкозата в кръвта след 1,5 часа. Ако се ангажират, че покачване от началото на 3 mmol/l и повече — исключайте продукт.
Плодове,
плодове
Авокадо, лимон, боровинки.
По-рядко ягоди, диви ягоди, къпини, малини, червено френско грозде, цариградско грозде.
Споделете на 2 приема и следвайте протеини и мазнини.
Добър вариант — сосове от тези плодове към салати и месо.
Не повече от 100 г/ден + не на празен стомах!
Плодове (касис, боровинка), слива, диня, грейпфрут, круши, смокини, кайсии, череши, мандарини, ябълки, кисело-сладки сортове.
Подправки, подправкиЧерен пипер, канела, подправки, билки, горчица.Сухи подправки за салати, домашна майонеза на маслиново масло, сосове от авокадо.
Млечни продукти
и сирена
Извара и заквасена сметана на нормалното омазняване. Твърди сирена. По-рядко — сметана и масло.Бяло саламурено сирене. Млечни напитки нормална масленост (5%), за предпочитане, домашна мая: 1 чаша на ден, по-добре не всеки ден.
Риба и морски даровеНе е голяма (!) морски и сладководни риби. Калмари, скариди, раци, миди, стриди.
Месо, яйца и месни продуктиЯйца изцяло: 2-3 бр. на ден. Пиле, пуйка, патица, заек, телешко, говеждо месо, свинско месо, карантии от животни и птици, сърцето, черния дроб, стомаха).
МазниниВ салати, зехтин, фъстъчено, бадемово студено първата екстракция. Кокосово (в това масло се запържва за предпочитане). Натурално масло. Рибено масло — като хранителна добавка. Черен дроб на треска. Най — малко- мазнини и топленые животински мазнини.Свежо ленено семе (уви, това масло се окислява бързо и по-ниско рыбьему мазнина в бионаличността на омег).
ДесертиСалати и замразени десерти от плодове с нисък ГИ (до 40).
Не повече от 100 грама на ден. Без добавена захар, фруктоза, мед!
Желе без захар плодове с КИ до 50. Горчив шоколад (какао от 75% и по-горе).
СладкишиНесладкая печене на елда и фъстъчено брашно. Палачинки за киноа и елда брашно.
СладкиГорчив шоколад (Истински! От 75% какао) — не повече от 20 грама/ден
Ядки,
семена
Бадеми, орехи, лешници, кашу, фъстъци, слънчогледови и тиквени семки (не повече от 30 грама на ден!).
Брашно орехова и от семена (бадем, кокосово мляко, чиа и др.)
НапиткиЧай и натурален (!) кафе, минерална вода, без газ. Напитка от нес сублимированного от цикория.

Че не може да има при захарен диабет 2-ри тип?

 • Всички хлебни продукти, и които не са посочени в таблицата на зърнени храни;
 • "Бисквитки", candy, бонбони и други сладкарски изделия, торти, сладкиши и други подобни;
 • Мед, които не са посочени шоколад, бонбони, естествено — бяла захар;
 • Картофи, печени на въглехидрати панирано зеленчуци, повечето кореноплодни култури, с изключение на предвиденото по-горе;
 • Магазини майонеза, кетчуп, зажарка в супата с брашно и всички сосове въз основа на него;
 • Сгущенка, магазинное сладолед (всяко!), колички за храни интегриран завърши с надпис "млечен", т. к. е скрита захар и транс-мазнини;
 • Плодове, горски плодове с високо КИ: банан, грозде, череши, ананас, праскови, диня, пъпеш, ананас;
 • Сушени плодове и захаросани плодове: смокини, сушени кайсии, дати, стафиди;
 • Колички за колбаси, кренвирши и др, където има нишесте, целулоза и захар;
 • Слънчогледово и царевично масло, всички рафинирани масла, маргарин;
 • Голяма риба, консерви в масло, пушена риба и морски дарове, сухи солени закуски, популярни под бира.

Не бързайте да размахва от диети поради строгите ограничения!

Да, необичайно. Да, съвсем без хляб. И дори елда не на първия етап. А след това предлагат да се запознаят с нови зърнени храни и варива. И призовават да се рови в състава на продукта. И масло списък странни. И необичаен принцип предлагат — "мазнини могат да бъдат, потърсете полезни"... Чисто недоумение, как да живеят на тази диета.

Да живеят добре и дълго! Предложената диета да работи за вас вече за един месец.

Бонус: ще ядат много пъти по-добре връстници от българия, които диабет все още не е натиснат, чака внуци и ще шансовете за активно дълголетие.

Разберете, диабет 2-ри тип не бива да се подценява.

Рискови фактори за това заболяване са много (сред тях нашето сладко и мучное храна, с лоши мазнини и недостатъкът на протеин). Но болестта възниква най-често при възрастните и по-възрастните хора, когато на организма вече са се образували и други слаби места.

Не са взети под контрол, диабет всъщност ще скъси живота и ще убие преди крайния срок. Той атакува всички съдове, сърцето, черния дроб, няма да ви позволи да отслабнете и критично да влоши качеството на живот. Решете какво ви трябва за ограничаване на въглехидратите до минимум! Резултатът от вас ще.

Как правилно да се изгради хранителен режим при диабет тип 2

При формирането на храна за диабетици е изгодно да се прецени какви храни и начини за обработка носят на организма максимална полза.

 • Обработка на храната: варете, печете, на няколко.
 • Не — честа пържене на слънчогледовото олио и на силен засолу!
 • Акцент на сурови даровете на земята, ако няма противопоказания от страна на стомаха и червата. Например, яде до 60% пресни зеленчуци и плодове, а 40% се остави на термично обработени.
 • Внимателно избираме видове риба (малък размер застрахова от излишък на живак).
 • Обмисля потенциалната вреда повечето сахарозаменителей.
 • Обогащаем диета правилни хранителни влакна (зеле, псиллиум, чиста целулоза).
 • Обогащаем диетата мастни киселини-омега-3 (рибено масло, некрупная червена риба).
 • Не е алкохол! Празни калории = хипогликемия, вредно състояние, когато на инсулин в кръвта много, а на глюкоза — малко. Опасно обмороком и нарастващия глад на мозъка. В напреднали случаи — чак до кома.
Какви продукти може да има и при захарен диабет тип 2 — таблица

Кога и колко често яде през деня

 • Дробность на хранене в продължение на ден — от 3 пъти на ден, за предпочитане по едно и също време;
 • Не е края на вечеря! Вярно, последното хранене — 2 часа преди сън;
 • Да — дневната закуска! Той насърчава резултат на високото ниво на инсулин в кръвта;
 • Започва хранене със зелена салата — това ограничава конни надбягвания на инсулин и по-бързо утолява субективно чувство на глад, което е важно за задължителен отслабване при диабет тип 2.

Като прекарате един ден, без глад и скок на инсулина в кръвта

Подготвяме голяма купа зелена салата и 1 рецепта с печени меса — от целия набор от продукти за ден. От тези ястия под формата на близки по обем закуска, обяд, вечеря. Перекусы (обяд и 2-ра закуска) по избор — пиала варени скариди (поръсва се със смес от зехтин и лимонов сок), извара, сирене, кисело мляко и шепа ядки.

Такъв режим ще позволи по-бързо се движи, удобно отслабнете и не летят в кухнята, оплакват познати рецепти.

Не забравяйте най-важното! Намаляване на наднорменото тегло при диабет тип 2 — един от основните фактори за успешно лечение.

Ние, описани работещ метод, как да се низкоуглеводное хранене диабет. Когато пред очите на таблицата, за кои продукти може да има и при захарен диабет тип 2, е лесно съставяне на вкусно и разнообразно меню.

На страниците на нашия сайт ние ще приготвят рецепти за диабетици и да ви разкажа за съвременните възгледи за добавяне към терапия хранителни добавки (рибено масло заради омега-3, канела , алфа липоева киселина, хром пиколинат и др). Очаквайте!