Грижа за тялото » Правилната храна » Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

1 Целта на диета при болестта на

При откриване на хронична форма на панкреатит се лекува това състояние до края невъзможно. Обаче прояви на състоянието могат да бъдат намалени до най-ниското си ниво чрез намаляване на възпалението. Чрез използване на диетата и провеждане на терапевтични мерки, с помощта на ензими се случва предотвратяване на прояви на болестта.

Към принципите на употребата на храна в случай на заболяване трябва да бъдат отнесени следните:

 • продукти в панкреатите, които яде болен, трябва да бъде с високо съдържание на протеини;
 • трябва значително да се намали въглехидратите и мазнините в храната;
 • напълно премахване на алкохолни напитки;
 • да се спазват ограниченията, свързани с употребата на мазнини, масла;
 • приемайте витамини и липотропные средства;
 • има често, 5-6 пъти на ден;
 • стриктното спазване на установения показател на калории хранене, 2500-2600 ккал на ден.

2 Препоръки за хранене

Да разгледаме по-подробно какво можете да ядете при панкреатите, и анализ на списък с продукти. Позволени храни:

 • диетично месо;
 • зърнени храни и зърнени култури;
 • зеленчуци, в които се наблюдава най-висока концентрация на нишесте;
 • млечни продукти с ниско съдържание на мазнини;
 • стар хляб.

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

Препоръчваме да се запознаете

Месо при заболяване се приема храна само в варени форма и без кожа. Месо от пиле, заек, пуйка - това позволени продукти. Специална услужливост притежават овесена каша, приготвена с вода. Почти всички зърнени култури не са разрешени за употреба. Най-полезна е ечемик. В състава на препоръчителни зеленчуци се включват варени картофи, моркови на пара, цвекло, броколи и др, Много полезна е ориз, бульон.

Някои бобови култури, по-специално грах, боб и леща, е забранени храни при панкреатите, особено в случай на влошаване на болестта. Причината е, че зърната се характеризират с високо съдържание на фибри, който допринася за подобряване работата на стомаха. В резултат на благоприятства появата на раздразнения на лигавицата, усилено започват да се открояват газове.

Реакция на представянето на начина на хранене, което действа в пълна готовност производство на ензими от панкреаса, което предизвиква възникването на нови възпалителни процеси. Въпреки това, в етапа на ремисия на болестта бобови растения, без страх може да се включва в храненето.

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

3 От какво трябва да се откаже?

Помислете списък на продуктите при панкреатите, които е забранено да се консумира. При изплащане на болестта са забранени за употреба:

 • месо, характеризиращо се с висока масленост на: месни консерви, шишчета, кюфтета (също така са забранени меса и супи, приготвени на наваристых бульонах);
 • риби с високо съдържание на мазнини, хайвер, консервирани храни;
 • яйца, които са били пожарены или сварени твърдо сварени;
 • гъби в каквато и да е форма;
 • пресни тестени продукти и приготвени с ръжено брашно;
 • млечните продукти с високо съдържание на мазнини, сирена, сладолед, шейкове от прясно мляко;
 • зеленчуци с високо ниво на фибри, сурови;
 • сурови плодове, особено кисели;
 • подправки;
 • бързо хранене;
 • сладки храни;
 • кафе, какао, силен чай.

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

Специално внимание трябва да се обърне забрана на алкохолните напитки.

Това се дължи на факта, че под действието на възникват остри пристъпи на болка. Важно е да се съсредоточи върху разпределянето на това, което може да има при панкреатите и какво не може. В този случай може да бъде изготвена таблица с ясно посочване на продукти. Благодарение на това в диетата ще бъдат включени полезни за организма продукти и не може да възникне объркване с избора на храна.

4 Общи правила

Какво да ядем при заболявания на стомаха и по какъв начин е да се хранят правилно? Необходимо момент е правилното приготвяне на храна. Разрешени за консумация продукти са подложени на топлинна обработка с помощта на котел или отвариваются във водата. В случай на ремисия на болестта на храна може да бъде запечена във фурната с добавянето на по-малък обем масло, най-добрият вариант е и за приготвяне на храна в собствения си сок. Не трябва да се консумират много студена или гореща храна, температурата трябва да отговарят на стайна или да бъде топла.Лечението на болестта на диета предполага притежаването на информация за това, кой начин на хранене е правилен. Порции употребляемой хранене трябва да бъде съвсем малки, честота на приема на храна - повече от 6-8 пъти на ден.

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

Продължителност на спазването на строга диета трябва да бъде 2 месеца и повече. В случай на тежка форма на заболяването е такъв начин на хранене се спазва по-дълго време, което е от шест месеца до 8 месеца. Специално внимание трябва да се обърне на приемане на храна при спад на болестта. В състава на разрешените продукти при това са включени:

 • яйца не само пиле, но и пъдпъдъчи, варени твърдо сварени;
 • пудинги, желета натурални;
 • млечни продукти;
 • отвари, приготвени от шипки, компот, желе;
 • леки чайове, кафе.

Освен това, липсват ограничения за някои видове продукти и ястия. Това се отнася до кашам, варени на вода, пюре от зеленчуци, приготовленному като от един продукт, така и съвместно с хранителни месо. Задължително да спазват ограниченията в употребата на сол, захар, сладки храни.

В състава на нежелани при лечение на заболявания, включени следните продукти: стръмни бульони, зеле, хайвер и т.н.

Какво можете да ядете при панкреатите: списък на полезните храни

5 Съвети при обостряне

В случай настъпването на най-острата фаза на специалисти предписват на пациента на специален план за лечение. В съответствие с този план в първия ден може да се пие само натурални напитки или минерална вода, без газ. След прекратяване на симптомите на болка могат да бъдат използвани от някои храни, които са полезни и лечебни свойства: желе, отвари, приготвени от ориз или елда. При липса на повръщане и гадене, болният може да пие мляко с ниска масленост, има хляб и сирене. В бъдеще постепенно в храненето може да включва и пюре от зеленчуци, супи на водата.Варено месо може да бъде позволено само след пълното отстъпление на болестта.

Обръща се специално внимание на размера на порциите, в началните периоди той е до 10 лъжички храна за 1 хранене. Приеми на храна трябва да се извършва през равни интервали от време.

Задължително е пълно изключване от захранване на вредни продукти. Благодарение на това по-късно се обръщаше повтарящата се поява на пристъпи. В началните етапи трябва ще свикне с този начин на хранене, още след няколко месеца организмът ще свикне. С цел подобряване вкуса на ястия може да се използва в малко количество подправки и билки.

Данните показват, че при изплащане панкреатит човек най-съществен момент е правилното хранене. Тя действа като единствен начин, който може да се предотврати заболяване и да спре процесите на възпаление. Особено вярно това състояние в случай на хронична форма и обостряне.

Основна причина, поради която възниква панкреатит, е от неправилно хранене и липса на интерес на здравето си. Във връзка с това специалисти се назначава специален режим на хранене. Благодарение на това се появява възможност да се изгради дейността на панкреаса, включително и целия храносмилателния процес.